Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Основни правила при стерилизирането на зеленчуци

Основни правила при стерилизирането на зеленчуци

Консервиране
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
9.90 лв.

Пресните зеленчуци са винаги предпочитани заради естествения си вкус, аромат и цвят, както и съдържанието на витамини и други полезни вещества. Когато сезонът им отминава обаче, се стараем да ги запазим на трапезата си, като ги консервираме, замразяваме или запазваме по някакъв друг начин.

Зеленчуците запазват най-дълго хранителния си състав, когато са консервирани чрез стерилизация. Тя се осъществява в стъклени буркани, херметически затворени, или бели тенекиени кутии. За домашна употреба по-популярни и подходящи са стъклените буркани, които се затварят ръчно чрез затварачка или с винт.

За да се запазят консервираните буркани през цялата зима, трябва да се спазват някои основни правила при стерилизирането им.

Основни правила при стерилизация на зеленчуци

Стерилизиране на буркани

1. Зеленчуците трябва да са съвсем пресни, по възможност набрани същия ден, без наранявания и подходящо узрели;

2. Бурканът да бъде напълнен до 1.5 сантиметра под горния ръб на шийката;

3. Заливката да бъде гореща;

4. Водата в съда за стерилизиране да бъде 10 градуса над тази на бурканите, за да заври бързо;

5. Бурканите да бъдат изолирани от дъното и стените на съда за стерилизация чрез дървени дъсчици или кърпи;

6. Ако ще се варят с бързовар, то изолиране от дъното не е необходимо, но самият бързовар трябва да се изолира от тях

7. Времето за стерилизация да се отчита от момента на завиране на водата в съда и да се спазват указанията за всеки вид консервиран зеленчук;

8. След стерилизация бурканите трябва да се охладят. Това може да стане със студен душ, докато са още в съда, или като се извадят веднага от водата и се оставят да изстинат.

Съхранение на стерилизираните зеленчуци

Буркани

1. Ако капачката на някой буркан е повдигната, това означава, че той не е затворен херметически и трайността му е нарушена. Бурканите с повдигнати капачки не трябва да се съхраняват дълго, а веднага да се консумират.

2. Добре стерилизираните консерви трябва да се държат на сухо, хладно и тъмно място.

3. Необходимо е редовна да се проверяват капачките на бурканите. Ако капачката на някой буркан се навдигне, това означава, че те са развалени, защото газове, образувани от плесен и загниване, са повдигнали капачката. Съдържанието им трябва да се изхвърли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest