Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Основни правила при замразяването на зеленчуци

Основни правила при замразяването на зеленчуци

AdminAdmin
Администратор
9484
Зеленчуци
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
9.90 лв.

Подходящи за замразяване са всички зеленчуци, които се консумират варени, печени или пържени.

Кои зеленчуци не трябва да се замразяват?

Сред продуктите, за които е крайно неподходящо замразяване, са краставиците, зелените салати, репичките и лукът. Неузрелите или презрели зеленчуци също нямат място във фризерите или хладилните камери.

Бланширане на зеленчуци

Този процес е изключително полезен за съхраняването на зеленчуците. Освен че спестява време, при готвенето след размразяване бланширането помага да се запази цветът, вкусът и витамините в продуктите.

За него са ви необходими метална кошничка или пък дълбока цедка, както и тенджера със седем-осем литра вряща вода. Бланширането става по следния начин: зеленчуците се поставят в цедката или кошницата, след което се потапят във врящата вода, така че тя да ги покрие.

Видове Зеленчуци

Изчакайте около една минута, за което време водата трябва да кипне повторно. След това засечете време между 3 и 5 минути, после извадете и отцедете. Единствено зелето и спанакът се бланшират само за 1 до 2 минути. Продуктите, които не трябва да се обработват топлинно преди замразяване, са магданоз, копър, гъби, целина.

След изваждане, зеленчуците се потопяват в студена вода и се отцеждат.

Опаковане

За опаковането им използвайте торбички от полиетилен. Продуктите се оформят в плоски за предпочитане правоъгълни пакети, които лесно ще могат да се наредят във фризера. За някои зеленчуци, като например ситно нарязания праз и магданоз, са по-подходящи пластмасовите кутии.

Опаковането е важна част от процеса на съхраняване. Храните трябва да са грижливо загърнати. Това ще ги предпази от изсушаване. Опаковъчните материали трябва да са чисти и да не пропускат въздух.

Размразяване

Зеленчуците се изсипват във вряща вода или се задушават в мазнина. Някои зеленчуци, като например спанака и зелето, се размразяват частично преди готвене.

Задължително условие е размразените продукти да се използват веднага и да не се замразяват повторно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest