Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да сготвим риба в хартия за печене

Как да сготвим риба в хартия за печене

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Риба в хартия
Италианска квадратна тава - 36 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Италианска квадратна тава - 36 см
46.00 лв.

Печенето в хартия е класическа готварска техника. По време на разцвета на френската висша кухня е осигурявала помпозно разтваряне на хартиения пакет от келнера, като по този начин мощният облак от ароматни пари е обгръщал зашеметения клиент.

Днес подобна театралност не е на мода, но полуизпичането-полузадушаването на риба в хартия осигурява нейното цялостно, балансирано и равномерно овкусяване с подправките, подбрани за ястието.

Универсален начин за приготвяне на риба в хартия за печене:

Парче хартия за печене се сгъва на две и се изрязва във форма на сърце. Подбраните продукти се слагат до сгъвката в средата на сърцето. То се запечатва, като се започне от острия край с двоен подгъв с дължина 3-4 см и ширина 1 см.

Идентично на този се правят още няколко двойни подгъва, като последният трябва да е в най-горната част на сърцето. Вече запечатано от всички страни, ястието е готово за печене.

Риба в пергамент

Риба в пергамент

За 2 порции

Необходими продукти: 2 средно големи почистени риби (пастърва, ципура) или 2 големи парчета филе от риба (сьомга), 1 с.л. зехтин, 1 лимон, 7-8 зелени маслини, морска сол, черен пипер, голяма връзка мащерка или розмарин

Начин на приготвяне: Фурната се загрява на 180 градуса. Рибата се намазва със зехтина отвън и отвътре, осолява се и подправя с черния пипер. Всяка риба се поставя върху голямо дълго парче хартия за печене. Лимонът се нарязва на ивички заедно с кората, а маслините - на кръгчета. Рибата се пълни с част от получената смес и и се добавят цели клонки мащерка или розмарин.

Ако сте заложили на рибни филета, то ги покрийте със сместа. Рибата се завива плътно в хартията, като крайчетата на пакетите се връзват с канап или се защипват с телбод, така че парата да не излиза по време на готвене. Пекът се 15 минути, след което се вадят и оставят да изстинат за 5 мин. Хартията се разрязва и рибата се поставя в чиниите. Останалите маслини и лимон се използват за декорация преди сервиране.

Риба с билки в хартия

За 2 порции

Необходими продукти: 2 риби (лаврак, ципура, пъстърва) - изкормени и почистени, 1 връзка пресен копър, 1 връзка пресен магданоз, 1 връзка прясна мащерка или 1 пакетче суха, 3 средно големи картофа, сол, черен пипер, зехтин, 100 мл бира, 20 г масло, по желание - сушени домати в зехтин от консерва, каперси

Риба в хартия за печене

Начин на приготвяне: Картофите се обелват и нарязват на средно големи парчета. Подправят се с маслото, солта и черния пипер и се пекат в загрята фурна на 200 градуса. През това време рибите се осоляват в кухината и се пълнят добре с билките, които може да бъдат и нарязани. В пълнежа могат да се добавят и каперси, и сушени домати по желание.

Картофите се вадят от фурната след около 30 минути. Голяма тава се застила с хартия за печене. В нея се изсипват полуготовите картофи, а между тях се поставят двете риби. Те се позиционират с отвора надолу и внимателно се подпират с картофи от всички страни.

Рибите се поливат със зехтин. Всичко се покрива добре с хартия за печене, като дори може да се захване с телбод. Пече се 25-30 минути в загрятата фурна. Когато се сервира, от рибата се вадят зелените билки. Оставят се само сушените домати и каперсито.

Риба в хартия

Необходими продукти: 600 г филе бяла риба, 1 глава кромид лук, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 1/2 връзка копър, 1/2 лимон, 4 с.л. сухо бяло вино, 2 с.л. зехтин, 1 ч.л. смлян черен пипер, сол

Начин на приготвяне: Филето риба се подсушава и нарязва на 4 части. Лукът, чушките и копърът се нарязват на дребно. От хартията за печене се изрязват 8 кръга. Върху 4 от тях се разпределят филетата. Върху всяко филе риба се поставят по 1 кръгче лимон, 1/4 от чушките, лука и копъра.

Подправят се със сол и черен пипер, а отгоре се напръскват с вино. Отгоре се покриват с останалите кръгове хартия, като краищата се затварят плътно. Получените пликчета се пренасят внимателно в огнеупорна тава. Пекат се в предварително загрята фурна на 190 градуса около 12-15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest