Пергаментовата хартия, позната на мнозина домакини като хартия за печене, е едно от най-големите кулинарни улеснения. Тя не изгаря във фурната, има висока пропускливост и върху нея нищо не залепва.
Обикновено е импрегнирана с тънък слой силиконово покритие, което издържа на температура до 250 градуса. Ако се използва на по-висока температура, тогава хартията за печене може да покафенее и да прегори.
Но в случай че я ползвате според инструкциите и печете храни, които не са много мазни (например сладки), пергаментовата хартия може да бъде използвана дори няколко пъти.
Ето каква работа ще ви свърши пергаментовата хартия в домакинството:
Помага всичко се да изпича равномерно
Имайте предвид, че заради структурата и метала не всички тави разпределят равномерно топлината от фурната. Тук на помощ идва пергаментовата хартия, която образува тънък въздушен слой под съда за печене и регулира температурата навсякъде. Така не позволява на твърде горещите „петна“ по тавата да повлияят върху печивата ви и на някои места те да изгорят по-бързо.
На всяка домакиня се е случвало при печенето на някакво тестено изделие то да се разтече и да загуби желаната форма. С пергаментовата хартия този риск е минимализиран, защото тя се явява бариера между горещата тава и приготвеното тесто.
Нищо не залепва и не търкате прегорели съдове
Това е най-голямата благодат на тази хартия. Каквото и да печете, няма нужда да намазнявате предварително съда и да го ръсите с брашно, за да не залепне. Всичко се отлепва от хартията с едно движение. Може да я слагате на дъното и по стените на формата ви за торта, за да си спестите малко време и да улесните миенето после, което ще ви коства буквално само едно изплакване.
Става за чудесни „кошнички“ за мъфини
Отрежете квадрати, като прецените големината на формата си за мъфини. После сложете във всеки отвор парче пергаментова хартия, а върху нея чаша, за да я притиснете към формата. Когато сте готови със сместа, махате чашите и изливате. След като изпечете мъфините, ги вадите директно с хартията и поднасяте така. Забравете за досадните трохи...
Върху нея може да печете не само кекс, хляб и сладки
Пергаментовата хартия става за всичко, което слагате във фурната и не се нуждае от сос. Печени картофки с масло, месо, пържоли, зеленчуци, риба – само покривате дъното на тавата, а после с едно движение събирате хартията и прехвърляте всичко в чиния. А след вас няма мръсни готварски съдове. Също така може да правите от хартията за печене малки „пакетчета“, в които да задушавате храна във фурната. Изпеченото така месо ще се сготви по-бързо, като отвътре ще остане нежно и сочно, а отвън ще бъде хрупкаво. За разлика от пликовете за готвене тук няма плътно запечатване и това позволява известно количество въздух да влиза през хартията.
Може да замразявате в нея
Ако сте направили прекалено много тесто, разточете го и сложете между всеки отделен лист пергаментова хартия. Следващият път, в който у дома ви поискат нещо сладко, само изваждате един разточен лист и си режете с формичките. Останалото тесто може да остане замразено, защото благодарение на хартията за печене отделните листа няма да залепнат един за друг.
Помага за по-лесно гладене
Ще се изненадате колко по-лесно ще стане гладенето, ако използвате пергаментова хартия. Сложете парче върху дрехата, която гладите, и минете отгоре с ютията. Какво вече казахме, хартията спомага равномерното разпределение на топлината. Освен това през нея може да гладите деликатни и залепващи материи, които не бива директно да докосват ютията.
Коментари