Пергаментът е вид хартия, която се е използвала за писане в продължение на векове. Изработвана е от специално обработени кожи на животни. В днешно време обаче под пергаментова хартия се разбира всъщност хартията, която всяка домакиня използва, а именно - хартия за печене. Производството ѝ е основано на преработена целулоза, обработена по специален начин, за да не залепва.
Както казахме, всяка домакиня има в арсенала си ролка пергаментова хартия. Освен за печене обаче хартията може да намери и различно приложение. Вижте които са най-често срещаните начини за употреба на тази хартия:
ПЕЧЕНЕ НА ФУРНА
Най-честата употреба - тя не предполага употребата на мазнина за някои ястия и печива, тъй като не залепва. Така например, ако приготвяте бисквити или курабии, не е нужно да поръсвате хартията с мазнина. Така бисквитите ви ще се плъзгат много лесно. Обикновено изпичането на курабии изисква няколко тура. Няма проблем да използвате хартията повторно.
За торти и хляб трябва да изрежете хартията според тавата, в която ще печете, за да се освободи по-лесно при готовност.
РАЗДЕЛЯЩ СЛОЙ
Обичате да приготвяте различни сладки и бонбони за Коледа или когато отивате на гости. За да ги складирате, а после и пренесете, трябва да сложите слой пергаментова хартия между редовете, за да не се слепят. Изрежете хартията според съда, в който ще подредите бонбоните и сте готови.
КОРНЕТ ЗА ГЛАЗУРА
Едно от най-трудните за овладяване умения в пекарството е създаването на фигури и украси от глазура. Независимо дали използвате готова от магазина, домашно приготвена, шоколад, захар и др., правилният инструмент е от голямо значение. Не всяка домакиня има в кухнята си корнет, особено начинаещите в пекарството. Няма страшно! Пергаментовата хартия за печене може да се използва, за да си направите такъв и успешно да украсите тортата, бисквитите или сладкото руло за предстоящата вечеря.
ПОКРИВАНЕ НА РАБОТНА ПОВЪРХНОСТ
Понякога е нужно да покрием работната повърхност на плота в кухнята, за да сложим тестото, от което ще изрежем различни форми сладки, да подредим питките, които приготвяме, или да оформим руло Стефани. Тук отново на помощ ще ни дойде пергаментовата хартия. Поставете я върху работната повърхност и разточвайте и подреждайте без проблем. Накрая просто отстранете и почистете. Много по-лесно и бързо, нали?
ОБЛЕКЛО ЗА ПЕЧЕНЕ
Понякога рибата и месото стават много по-вкусни, като се увият в хартия. По този начин се пекат на пара и в собствен сос. Ако натъркате рибата и месото с различни подправки, вкусовата им стойност ще се запази много по-добре, ще бъдат вкусни и здравословни. Може да използвате и алуминиево фолио, но хартията е по-здравословна.
ФУНИЯ
Много често ни се налага да прехвърлим някакъв продукт от един съд в друг или да приберем останалото след готвене брашно. От хартията за печене може да направите прекрасна фуния, с която да приберете брашното, ориза, лещата в буркана или плика, в който ги съхранявате. Нарежете магданоза и копъра, поставете ги върху пергаментовата хартия и изсипете в пликчета. Готови сте да ги замразите за зимата.
ОПАКОВАНЕ
Вместо да се чудите в какво да завиете отвореното, но неизядено сирене, опаковайте го в пергаментова хартия. Според специалисти така удължавате живота на сиренето, тъй като хартията му позволява да диша и да отделя нужната му влага.
Коментари