Пликовете за печене са направени от специално тънко и прозрачно полиетиленово фолио. Можете да си ги намерите в по-големите магазини и се продават в пакетчета с различни бройки.
Едно от най-големите предимства на пликовете за печене е, че след това не бива да търкате тави, защото ястието се слага в плика и след това в тавата. Така само ще изплакнете тавата, което много ще ви улесни.
Принципът на печене в плик е много лесен, нарязвате продуктите, които искате да приготвяте, слагате им подправки и поставяте в плика.
Вода не е необходима, ако решите можете да сложите съвсем малко. Можете да сложите много малко мазнина, но като цяло при печене в плик не бива да се слагат мазнини и олио.
Когато сложите всички продукти просто завържете плика и му направете няколко малки дупчици, за да не се спука при печенето. Храната става много ароматна и вкусна, задушава се, а месото става крехко.
В плик бихте могли да печете каквото пожелаете – риба, различни зеленчуци, месо. Една от най-честите употреби на тези пликове е за пиле в плик с картофи. Това неслучайно е така, защото ястието се получава много добре.
Тук не трябва да добавяте никаква вода, защото пилето и картофите ще си пуснат. Нарязвате пилето и картофите, овкусявате ги и слагате всичко в плика. Печете на предварително загрята фурна. Тъй като пликовете са прозрачни, лесно ще разберете кога храната е готова.
Взависимост от вида на яденето можете да прибавите сметана, бяло вино или бира, с която да полеете ястието. Хубавото при тези пликове е, че храната се задушава и всички аромати и миризми се запазват.
Подправките, които можете да използвате са същите и при обикновеното печене на фурна, така че не е притеснявайте да използвате тези пликове, защото храната ще стане вкусна и сочна.
Времето за печене на продуктите не се променя. Действайте смело и експериментирайте с тези пликове, зарадвайте и изненадайте с нещо вкусно своето семейство.
Освен пиле с картофи, в плик можете да си приготвите печени картофи, бутчета на фурна или свинско печено.
Коментари