Подходящият сос може да превърне дори обикновеното печено пиле в изящно гастрономическо удоволствие. Сосовете с бяло вино, лимонов аромат, чесън или пък майонеза и масло са си класика в жанра, към която решихме да добавим някоя друга съставка с единствената цел да подсилим ароматната феерия в чиниите.
Сос с бяло вино, масло и див лук
Необходими продукти:
1/3 чаена чаша ситно нарязан лук, 1/2 чаена чаша пилешки бульон, 1/4 чаена чаша сухо бяло вино, 2 супени лъжици бял винен оцет, 2 супени лъжици масло, 2 супени лъжици ситно нарязан пресен див лук.
Начин на приготвяне:
Загрейте тиган на средно висока температура и добавете малко растително масло за готвене. В него сложете да се пържи ситно нарязан лук. Сотирайте за около 2 минути, като разбърквате често. Към така приготвящия се сос се изсипва пилешки бульон, бяло вино и бял винен оцет. Сместа трябва да заври. Сосът се готви, докато се намали и изпари течността с количество равно на 1/4 чаена чаша (около 5 минути готвене). Сместа се сваля от огъня, разбърква се с масло и пресен див лук.
Сос с магданоз и кедрови ядки
Необходими продукти:
2 чаени чаши листа пресен магданоз, 2 с.л. препечени кедрови ядки, 1 и 1/2 с.л. настъргано сирене Пармиджано Реджано, 1 чаена лъжичка студено пресован зехтин, 1/4 чаена лъжичка сол.
Начин на приготвяне:
Смелете кедровите ядки. Комбинирайте всички съставки заедно с тях в кухненски робот и разбърквайте, докато сместа стане гладка.
Сос с чесън, кленов сироп и розмарин
Необходими продукти:
2 супени лъжици зехтин, 2 скилидки чесън - скълцани, 1/4 чаена чаша сухо бяло вино, 1/4 чаена чаша пилешки бульон, 2 супени лъжици кленов сироп, 2 с.л. дижонска горчица, 3/4 чаена лъжичка нарязан пресен розмарин, 1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер.
Начин на продукти:
Загрейте зехтина в тиган на средно висока температура. Добавете смляния чесън в тигана. Задушете до 30 секунди, като разбърквате непрекъснато. Слага се виното, пилешкият бульон, кленовият сироп и дижонската горчица, като изчакате да заври. Готви се, докато се изпари 1/4 чаша от течността (за около 5 минути), като се разбърква от време на време. Сосът се маха от котлона и към него се добавя розмарин и черен пипер.
Сос от майонеза и лимонов сок
Необходими продукти:
1/4 чаена чаша майонеза, 2 супени лъжици бял оцет, 1 чаена лъжичка пресен лимонов сок, 1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер, 1/4 чаена лъжичка сол, 1 смляна скилидка чесън.
Начин на приготвяне:
Смачкайте чесъна, така, че да пусне сока си. Добавете в един съд всички съставки и разбъркайте добре. Сосът е готов.
Сос с джинджифил, чили и портокалов мармалад
Необходими продукти:
1 супена лъжица настърган джинджифил, 2/3 чаена чаша пилешки бульон, 3 супени лъжици портокалов мармалад, 1 и 1/2 супени лъжици соев сос с ниско съдържание на сол, 1 и 1/2 супена лъжица пресен лимонов сок, 3/4 чаена лъжичка лют сос Чили.
Начин на приготвяне:
Загрейте в тиган на средно висока температура малко растително масло. Добавете настъргания джинджифил; пържете 1 минута при непрекъснато разбъркване. Изсипват се и другите съставки: пилешкият бульон, портокаловият мармалад и соевият сос и се изчакват да заврят. Гответе, докато сместа се уплътни и сгъсти. Сосът се разбърква с пресен лимонов сок и лют сос.
Турски сос
Необходими продукти:
1/2 чаена чаша разтопено масло, 1/2 чаена чаша брашно, 4 чаени чаши пилешки бульон, 2 стръка прясна мащерка, соковете от изпеченото пиле, сол и смлян черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Съберете всички съставки, които ще трябва да се подготвят за този сос. Започнете, като направите запръжка от разтопеното масло и брашното и я оставете настрана. В тенджера прибавете пилешкия бульон, стръка мащерка и сока от приготвеното пиле и оставете да заври. Намалете огъня и оставете сместа да къкри бавно. Гответе соса на слаб огън, за около 10 минути, докато не достигна желаната гъстота.
Подправя се със сол и черен пипер на вкус, прецежда се и се премахва стръка мащерка.
Сос Холандес
Необходими продукти:
3 жълтъка, 100 гр. разтопено масло, докато започне да бълбука и да прави мехурчета, 2 с. л. лимонов сок, 1/4 ч. л. сол, щипка бял пипер, 2 с. л. пилешки бульон, половин глава лук, зърна черен пипер.
Начин на приготвяне: Нарязваме лука и го варим с малко зърна черен пипер. Поставяме жълтъците, лимоновия сок, сварения лук, бульона, солта и пипера в блендер. Разбиваме всички съставки на висока скорост за 30 сек. След това, докато още разбиваме, прибавяме разтопеното масло бавно. Разбъркваме, докато не се получи хомогенна смес.
Коментари