Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Класически сосове за пилешко

Класически сосове за пилешко

Сосове за пилешко
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.

Подходящият сос може да превърне дори обикновеното печено пиле в изящно гастрономическо удоволствие. Сосовете с бяло вино, лимонов аромат, чесън или пък майонеза и масло са си класика в жанра, към която решихме да добавим някоя друга съставка с единствената цел да подсилим ароматната феерия в чиниите.

Сос с бяло вино, масло и див лук

Необходими продукти:

1/3 чаена чаша ситно нарязан лук, 1/2 чаена чаша пилешки бульон, 1/4 чаена чаша сухо бяло вино, 2 супени лъжици бял винен оцет, 2 супени лъжици масло, 2 супени лъжици ситно нарязан пресен див лук.

Сосове за пиле

Начин на приготвяне:

Загрейте тиган на средно висока температура и добавете малко растително масло за готвене. В него сложете да се пържи ситно нарязан лук. Сотирайте за около 2 минути, като разбърквате често. Към така приготвящия се сос се изсипва пилешки бульон, бяло вино и бял винен оцет. Сместа трябва да заври. Сосът се готви, докато се намали и изпари течността с количество равно на 1/4 чаена чаша (около 5 минути готвене). Сместа се сваля от огъня, разбърква се с масло и пресен див лук.

Сос с магданоз и кедрови ядки

Необходими продукти:

2 чаени чаши листа пресен магданоз, 2 с.л. препечени кедрови ядки, 1 и 1/2 с.л. настъргано сирене Пармиджано Реджано, 1 чаена лъжичка студено пресован зехтин, 1/4 чаена лъжичка сол.

портокалов сос

Начин на приготвяне:

Смелете кедровите ядки. Комбинирайте всички съставки заедно с тях в кухненски робот и разбърквайте, докато сместа стане гладка.

Сос с чесън, кленов сироп и розмарин

Необходими продукти:

2 супени лъжици зехтин, 2 скилидки чесън - скълцани, 1/4 чаена чаша сухо бяло вино, 1/4 чаена чаша пилешки бульон, 2 супени лъжици кленов сироп, 2 с.л. дижонска горчица, 3/4 чаена лъжичка нарязан пресен розмарин, 1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер.

Начин на продукти:

Майонезен сос

Загрейте зехтина в тиган на средно висока температура. Добавете смляния чесън в тигана. Задушете до 30 секунди, като разбърквате непрекъснато. Слага се виното, пилешкият бульон, кленовият сироп и дижонската горчица, като изчакате да заври. Готви се, докато се изпари 1/4 чаша от течността (за около 5 минути), като се разбърква от време на време. Сосът се маха от котлона и към него се добавя розмарин и черен пипер.

Сос от майонеза и лимонов сок

Необходими продукти:

1/4 чаена чаша майонеза, 2 супени лъжици бял оцет, 1 чаена лъжичка пресен лимонов сок, 1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер, 1/4 чаена лъжичка сол, 1 смляна скилидка чесън.

Начин на приготвяне:

Смачкайте чесъна, така, че да пусне сока си. Добавете в един съд всички съставки и разбъркайте добре. Сосът е готов.

Сос с джинджифил, чили и портокалов мармалад

Сос с горчица

Необходими продукти:

1 супена лъжица настърган джинджифил, 2/3 чаена чаша пилешки бульон, 3 супени лъжици портокалов мармалад, 1 и 1/2 супени лъжици соев сос с ниско съдържание на сол, 1 и 1/2 супена лъжица пресен лимонов сок, 3/4 чаена лъжичка лют сос Чили.

Начин на приготвяне:

Загрейте в тиган на средно висока температура малко растително масло. Добавете настъргания джинджифил; пържете 1 минута при непрекъснато разбъркване. Изсипват се и другите съставки: пилешкият бульон, портокаловият мармалад и соевият сос и се изчакват да заврят. Гответе, докато сместа се уплътни и сгъсти. Сосът се разбърква с пресен лимонов сок и лют сос.

Турски сос

Необходими продукти:

1/2 чаена чаша разтопено масло, 1/2 чаена чаша брашно, 4 чаени чаши пилешки бульон, 2 стръка прясна мащерка, соковете от изпеченото пиле, сол и смлян черен пипер на вкус.

Сос Холандез

Начин на приготвяне:

Съберете всички съставки, които ще трябва да се подготвят за този сос. Започнете, като направите запръжка от разтопеното масло и брашното и я оставете настрана. В тенджера прибавете пилешкия бульон, стръка мащерка и сока от приготвеното пиле и оставете да заври. Намалете огъня и оставете сместа да къкри бавно. Гответе соса на слаб огън, за около 10 минути, докато не достигна желаната гъстота.

Подправя се със сол и черен пипер на вкус, прецежда се и се премахва стръка мащерка.

Сос Холандес

Необходими продукти:

3 жълтъка, 100 гр. разтопено масло, докато започне да бълбука и да прави мехурчета, 2 с. л. лимонов сок, 1/4 ч. л. сол, щипка бял пипер, 2 с. л. пилешки бульон, половин глава лук, зърна черен пипер.

Начин на приготвяне: Нарязваме лука и го варим с малко зърна черен пипер. Поставяме жълтъците, лимоновия сок, сварения лук, бульона, солта и пипера в блендер. Разбиваме всички съставки на висока скорост за 30 сек. След това, докато още разбиваме, прибавяме разтопеното масло бавно. Разбъркваме, докато не се получи хомогенна смес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
50
45
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен