С вишни могат да се приготвят разнообразни и вкусни ястия и десерти. Тръпчиво-киселият вкус на тези плодове ги прави предпочитани от много домакини.
Телешкото със сос от вишни е ястие с изненадващ вкус, което със сигурност ще се хареса на гостите ви.
Необходими продукти: 350 грама вишни, 1 глава лук, 25 грама масло, 3 супени лъжици червено сухо вино, 2 супени лъжици захар, 2 супени лъжици естрагон, сол и черен пипер на вкус, 800 грама телешко месо.
Начин на приготвяне: Вишните се измиват добре и се отстраняват костилките. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в маслото до прозрачност. В тигана се добавят вишните, захарта и виното.
Добавя се сол и черен пипер и се задушава без капак около 20 минути на бавен огън. Добавя се естрагонът, всичко се разбърква и се сваля от котлона.
Телешкото се измива, подсушава се и се запържва в масло до златиста коричка от двете страни. Парчето месо се завива с фолио и се оставя за 1 час. След това се реже на парчета и се сервира със соса.
Пиле с вишни също е много вкусно.
Необходими продукти: 1 пиле около 1200 грама, 2 глави лук, 1 скилидка чесън, черен пипер и сол на вкус, 1 супена лъжица олио, 10 маслини.
За соса: 10 зърна черен пипер, 200 грама вишни, 125 милилитра червено вино, 2 дафинови листа, 100 грама захар.
Начин на приготвяне: Пилето се измива, подсушава се и се разрязва на 4 части. Лукът се нарязва на едро. Чесънът се нарязва на ситно.
В купа се смесват олиото, чесънът, мляният черен пипер и солта. С тази смес се натрива пилето и се слага върху тава с кожата нагоре. Пече се 15 минути на 220 градуса.
Измиват се вишните и се набождат с вилица. Слагат се в купа. В малък съд се кипват 100 милилитра вода, захарта и виното. След като кипне, тази смес се излива върху вишните.
Добавят се дафиновите листа и черният пипер на зърна. Всичко се кипва на среден огън и веднага се отстраняват дафиновите листа.
Фурната се намалява на 200 градуса. Пилето се полива със соса, около него се нареждат лукът и маслините и се връща във фурната за половин час.
Вместо елементарен сладкиш с вишни пригответе изискан крамбъл с кафява захар.
Необходими продукти: 100 грама вишни, 2 супени лъжици кафява захар, 100 грама млечен шоколад, половин супена лъжица нишесте, 2 яйца, 1 супена лъжица масло.
За тестото: 6 супени лъжици брашно, 100 грама кафява захар, 100 грама масло
Начин на приготвяне: Шоколадът се разтопява на водна баня и се добавя супена лъжица масло. След като изстине, се добавят яйцата.
Вишните се поръсват с кафява захар и нишесте. Всичко се разбърква, оставя се за 5 минути и след това се смесва с шоколада. За тестото студеното масло се разтрива с ръце със захарта и брашното до трохи.
В тава, намазана с мазнина, се слагат вишните с шоколад, а отгоре се поръсват с брашното. Пекат се половин час на 180 градуса. Сервира се топъл с топка сладолед.
Коментари