Желираните десерти изглеждат ефектно и са полезни заради наличието на желатин, който съдържа важни вещества за косата, кожата и ноктите.
Желатиновите десерти се правят бързо и са много вкусни. Лесно се приготвя млечно желе. Необходими са 2 чаени чаши прясно мляко, половин чаша захар, 2 супени лъжици светъл ликьор, 20 грама желатин, 1 ванилия.
Желатинът се налива със студена преварена вода и се оставя да набъбне. Млякото се кипва със захарта, добавя се ванилията, ликьорът и набъбналият желатин.
Сместа се загрява до разтварянето на желатина, без да се стига до кипене. Излива се във формички и се оставя да се стегне в хладилника. При сервиране се полива с течен мед или гъст плодов сироп.
Шоколадово-портокаловото желе също се приготвя лесно и бързо. Необходими са 40 грама желатин, 5 портокала, 80 грама захар, 150 грама шоколад, 500 грама течна сметана.
Половината от желатина се залива със студена преварена вода и се оставя да набъбне за половин час. Портокалите се изстискват и сокът се излива в тенджера.
Сокът се загрява на бавен огън, добавя се захарта и желатинът и се загрява, без да се стига до кипване, колкото да се разтвори желатинът.
Прецежда се през сито и се разпределя във формички, които се пълнят до половината. Оставя се за два часа да се стегне в хладилника. След като желето се стегне, се приготвя вторият слой.
Останалият желатин се залива със студена преварена вода. Смесват се настърганият шоколад със сметаната и се загряват на бавен огън, като постоянно се разбъркват.
Добавя се желатинът, нагрява се, докато се разтвори и се охлажда. Със сместа се залива портокаловото желе и отново се слага в хладилник за два часа.
Много лесно се приготвя шоколадов желиран мус. Необходими са ви 200 грама шоколад, 200 милилитра течна сметана, 5 яйца, 100 грама захар, 1 ванилия.
Шоколадът се натрошава в тенджера, добавя се ванилията и сметаната и се загрява на водна баня, докато шоколадът не се разтопи.
Леко се охлажда. С миксер се разбиват жълтъците със захарта, загряват се малко на водна баня и се смесват с шоколадовата смес. Белтъците се разбиват на сняг и се добавят към шоколадовата смес. Сместа се разпределя във формички и се оставя да се стегне в хладилника.
Коментари