Един от най-лесните за приготвяне и в същото време вкусни турски десерти е така нареченият сютлач. За приготвянето му са необходими 2.5 литра прясно мляко, 100 грама ориз, 200 грама пудра захар, 50 грама нишесте, смесено с 1 чаена чаша прясно мляко.
Оризът се измива и се накисва в топла вода 1 час. Отцежда се от водата и се залива с прясното мляко. Вари се 30 минути на слаб огън, като непрекъснато се бърка с лъжица. Добавя се пудрата захар.
След още 5 минути се добавя нишестето, смесено с мляко, и се бърка на котлона, докато сместа не се сгъсти. Излива се в купички и се сервира охладено.
Друг интересен десерт е кешкюл. Необходими са ви 2, 5 л прясно мляко, 400 грама пудра захар, 4 яйца, 150 грама шамфъстък, 100 грама бадеми, 75 грама нишесте, смесено с 1 чаена чаша прясно мляко.
Залейте 100 грама от шам-фъстъка и всички бадеми с вряла вода и оставете пет минути да се накиснат. След това ги намачкайте. Налейте млякото в тенджера, добавете намачканите ядки и пудрата захар.
Кипнете, като постоянно бъркате. Продължете разбъркването и добавете нишестето, предварително смесено с прясно мляко. Добавете 4 разбити яйца. Варете, докато сместа не се сгъсти като крем.
Разпределете в купички и охладете. Поръсете с останалия шам-фъстък, който начукайте в хаванче. Сервирайте десерта студен.
Лесно се прави и турският сиропиран кекс. Необходими са 4 яйца, 2 чаени чаши захар, 2 супени лъжици какао, 1 чаена чаша прясно мляко, 1 чаена чаша олио, 1 чаена чаша брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 1 чаена чаша сироп от вишни.
Разбъркайте яйцата, захарта, какаото, млякото и маслото. Отделете настрани 1 чаена чаша от сместа. В останалата смес добавете брашното, бакпулвера и ванилията и разбъркайте.
Излейте тестото в намазана с мазнина и поръсена с брашно тава. Печете 50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като кексът се изпече, изключете фурната.
Залейте кекса със сиропа от вишни, изчакайте 3 минути, и залейте кекса с яйчената смес, която сте отделили в началото. Върнете кекса във фурната и оставете да се допече в изключената фурна.
Коментари