Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Лесни турски десерти

Лесни турски десерти

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Лесни турски десерти

Един от най-лесните за приготвяне и в същото време вкусни турски десерти е така нареченият сютлач. За приготвянето му са необходими 2.5 литра прясно мляко, 100 грама ориз, 200 грама пудра захар, 50 грама нишесте, смесено с 1 чаена чаша прясно мляко.

Оризът се измива и се накисва в топла вода 1 час. Отцежда се от водата и се залива с прясното мляко. Вари се 30 минути на слаб огън, като непрекъснато се бърка с лъжица. Добавя се пудрата захар.

След още 5 минути се добавя нишестето, смесено с мляко, и се бърка на котлона, докато сместа не се сгъсти. Излива се в купички и се сервира охладено.

Друг интересен десерт е кешкюл. Необходими са ви 2, 5 л прясно мляко, 400 грама пудра захар, 4 яйца, 150 грама шамфъстък, 100 грама бадеми, 75 грама нишесте, смесено с 1 чаена чаша прясно мляко.

Залейте 100 грама от шам-фъстъка и всички бадеми с вряла вода и оставете пет минути да се накиснат. След това ги намачкайте. Налейте млякото в тенджера, добавете намачканите ядки и пудрата захар.

Кипнете, като постоянно бъркате. Продължете разбъркването и добавете нишестето, предварително смесено с прясно мляко. Добавете 4 разбити яйца. Варете, докато сместа не се сгъсти като крем.

Лесни турски десерти

Разпределете в купички и охладете. Поръсете с останалия шам-фъстък, който начукайте в хаванче. Сервирайте десерта студен.

Лесно се прави и турският сиропиран кекс. Необходими са 4 яйца, 2 чаени чаши захар, 2 супени лъжици какао, 1 чаена чаша прясно мляко, 1 чаена чаша олио, 1 чаена чаша брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 1 чаена чаша сироп от вишни.

Разбъркайте яйцата, захарта, какаото, млякото и маслото. Отделете настрани 1 чаена чаша от сместа. В останалата смес добавете брашното, бакпулвера и ванилията и разбъркайте.

Излейте тестото в намазана с мазнина и поръсена с брашно тава. Печете 50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като кексът се изпече, изключете фурната.

Залейте кекса със сиропа от вишни, изчакайте 3 минути, и залейте кекса с яйчената смес, която сте отделили в началото. Върнете кекса във фурната и оставете да се допече в изключената фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
58
45
37
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Ели
Ели
Нещо не ми звучи нормално-2.5.л. мляко на 100гр.ориз...
30.03.2016 21:53
3
1
Покажи всички подкоментари
ииииии
ииииии
млякото с ориз или така наречения сютляш се пече във фурна за да хване коричка отгоре както при крем карамела това на картинката си е чисто мляко с ориз и канела по български
22.05.2015 15:17
4
Ахъ
Ахъ
Сутляш...
20.04.2015 17:35
3
ани
ани
Рецептата е точна,стана много вкусно-опитайте
27.10.2014 09:22
2
Нина
Нина
не сютлач а сютлаш
01.11.2013 13:53
1
2
ани
ани
2,5 литра ??? и 100гр ориз ... нещо не е както трябва ...
20.05.2013 00:22
7
1
Марина Шопова
Марина Шопова
Явно става въпрос не за литри, а децилитри /100мл/ мляко, тогава рецептите звучат логично. Някой май е правил нещо като превод
18.05.2013 20:40
1
Покажи всички подкоментари
Мария Колева
Мария Колева
Количеството на прясното мляко ми се струва много за тез продукти!
18.05.2013 13:43
2