Индия има богати кулинарни традиции, а индийската кухня е прочута със своите неповторими екзотични вкусове. Климатът в страната и природните дадености правят възможно продукцията на изобилие от подправки, използвани както за ежедневни ястия, така и за деликатесни блюда.
Всъщност повечето от известните световни подправки са с произход Индия, която е един от най-големите износители на подправки в глобален мащаб.
Научете повече за спецификите на най-популярните индийски подправки и добавете изтънченост и екзотика на ястията, вдъхновени от Южна Азия.
Къри
Къри е може би най-използваната индийска подправка. To има силен, пикантен, полу-сладък вкус. Подправката се добива от листата на дървото къри. Понякога листатa се използват и пресни, но в повечето случаи те се изсушават и правят на прах.
Съществуват някои разновидности на тази индийска подправка. Като например червеното къри, което се използва за приготвянето на определени деликатеси. Могат да се открият още къри течни екстракти и паста къри.
Кардамон
Подправката се добива от пресни зелени кардамонови шушулки. Семената, намиращи се в тези шушулки, се смилат и в повечето случаи се използват като ароматна добавка на някои видове чай. Индийската подправка се използва още за овкусяване на ориз и печени ястия. Кардамонът е една от най-скъпите подправки в света.
Кимион
Кимионът индийците извличат от специални храсти, характерни за техните земи. Кимионовите зърна, които по размер и текстура приличат на зърната на ким, понякога се използват в готвенето и цели. Подправката има сладък, леко пикантен и остър вкус.
Кориандър
Кориандърът се приготвя от билка, принадлежаща на растенията от семейството на морковите. Листата на растението са по-познати като кантарион, а семената са тези, които наричаме кориандър. Кориандърът има сладък към горчив вкус, подобен на този на портокаловата кора.
Шафран
Шафранът също е една от най-скъпите деликатесни подправки в света. Той се добива от цвете, растящо единствено в Азия и има странен и остър вкус. Високата парична стойност на шафрана е предопределена от обстоятелството, че за производството на един килограм сух шафран са необходими 110 000—165 000 цвята, които се получават от засадена площ, по-голяма от две футболни игрища. В западните страни средната цена на дребно е около 1550 евро за килограм.
В Индия тази подправка се използва за овкусяване на ориз, сладкиши и сладоледи.
Коментари