Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Как да си направим захаросани плодове

Как да си направим захаросани плодове

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
7520
Как да си направим захаросани плодове

Всички обичат захаросани плодове. Тези цветни парченца с богат аромат, сварени в гъст захарен сироп, са заместители на сладкишите в диетите, а също така се използват за декорация в печива и приготвяне на десерти.

Захаросаните плодове се считат за нискокалорични и здравословни сладки, които могат да бъдат включени в диетата. В допълнение, те са много полезни, тъй като съдържат фибри, витамини, минерали и микроелементи в концентрирана форма.

Как да приготвим захаросани плодове?

Някои начинаещи готвачи задават въпрос от какво могат да се правят захаросани плодове? Отговорът е лесен - от всякакви плодове. От ябълки и круши, до краставици и цвекло, както и кори от портокал, пъпеш и диня, стават суровина за захаросаните плодове. Така че, нека да се научим как правилно да правите захаросани плодове у дома, така че да се получат красиви, ароматни и меки.

Предварителна обработка на плодове

Захаросани плодове

Плодовете се измиват старателно, почистват се от семена и се нарязват на малки филийки - колкото по-фини са парчетата, толкова по-добре се накисват в сироп и по-лесно се сушат. Ако сте решили да правите захаросани цитруси (като например портокал и лимон), добре би било тези плодове да се накисват в студена вода няколко часа предварително, като сменяте водата често. Това би измило горчивината от кората на тези плодове.

Преди да правите захаросани плодове от круши, тикви, ябълки и моркови, те трябва да се сварят във вряща вода. Прасковите и кайсиите се варят 3 минути, ябълките, дюлите и крушата - 5 минути, корите на цитрусови плодове - 7 минути, морковите и тиквата - 10 минути. Пъпешът и динята не бива да бланширате предварително.

Приготвяне на сироп

Захаросване на плодове

Вземете 300 г захар в 300 мл вода и кипнете сиропа за 10 минути. Качеството на захаросаните плодове зависи от консистенцията на сиропа - например гъст и твърде силен сироп прави парчетата плодове прекалено меки и ги лишава от еластично ядро, което се цени в захаросаните плодове. От друга страна прекалено течният сироп не позволява да се захаросат плодовете.

Потопете плодовите филийки в сиропа, кипете 15 минути и ги оставете вътре поне два-три часа.

За различните плодове, зеленчуци и плодове времето за обработка може да варира - всичко зависи от степента на тяхната мекота и сочност.

Сушене на захаросаните плодове

Приготвяне на захаросани плодове

Сложете резенчета плодове върху сито или гевгир, за да се отцеди сиропът, след това преместете захаросани плодове върху дървена дъска и оставете за ден-два, като периодично ги обръщате, за да изсъхнат равномерно.

Захаросаните плодове могат да бъдат поръсени с кристална захар, пудра захар и ванилия. Съхранявате ги в плътно затворен стъклен буркан - така те запазват мекотата и свежестта си за дълго време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest