Захаросаните ябълки са вид кулинарен специалитет, който изглежда доста лесен на пръв поглед, но всъщност крие в себе си някои тънкости, заради които е така вкусен и красив. Ябълките са много видове, което автоматично означава, че съществуват много рецепти за захаросването им, тъй като някои са по-твърди - като зелените ябълки, някои от тях са по-меки - като райските такива, и с тях трябва да се процедира по-внимателно.
Няма точно установено време на произхода на този вид десерт, но едно е ясно - този, който го е измислил, е бил много находчив и умен.
В тази статия ще Ви предложим няколко начина за захаросване на ябълки, като преди това ще започнем с тънкостите на карамелизирането, което стои в основата на този десерт.
За да направите хубав карамел е необходимо да се въоръжите с много търпение. Захарта може да се карамелизира на водна баня, което е по-добър вариант, тъй като тогава няма опасност тя да загори.
Може да се карамелизира и директно в тиган или касерола, но тогава буквално всяка секунда е важна. Една тънкост за успешен край на процеса е да се прибави малко масло към захарта. По този начин тя няма как да се втвърди прекалено бързо, което от своя страна посзволява по-спокойно работене с готовия карамел.
Класическият метод за захаросана ябълка е следният: В съд се разтопява захар, като предварително се приготвя ябълката, защото след като карамелът стане готов, трябва веднага да се работи с него. Ябълката се измива, подсушава и с помощта на нож се прави процеп, в който се намушква клечка за сладолед. След като захарта се разтопи на карамел, ябълката се взима и се потапя в съда, в който се е случила термичната обработка на захарта. След това ябълката се оставя настрани, за да стегне.
Малко по-богат метод за карамелизиране е към захарта да се добавят счукани орехи или друг вид ядки. Те могат да се залепят отгоре на карамела, а могат и да се объркат с него - въпрос на вкус.
Ако искате да изпъкнете с кулинарните си способности, тогава най-подходящ за Вас е следният метод за захаросана ябълка: В касерола се разтопява малко захар, като след като се карамелизира ябълката се покрива със смесста. След това ябълката се поръсва с кафява захар, а отгоре се правят ивици с разтопен шоколад (в микровълнова или на водна баня) с помощта на лъжица от високо.
Вместо кафява захар може да се прибавят кокосови стърготини, за не се прекалява със сладостта, а при райската ябълка може да се използва канела, която чудесно си кореспондира с този сорт. При райската ябълка обаче няма как да се сложи сладоледена клечка, тъй като тя е с доста мека консистенция. Вместо това може да се сложи в чиния и да се гарнира с топка ванилов сладолед, което прави десерта истински шедьовър.
Коментари