Каквото и да поднесете на трапезата за новогодишната вечер, това, което се чака с най-голямо нетърпение, е баницата или питката с късмети. Невъзможно е да се определи кое от двете е по-предпочитано за празника.
В питката с късмети също може да се сложи сирене, а дори и други продукти като шунка, топено сирене, подправки. Баницата с късмети пък е доста по-лесен вариант, защото повечето домакини я приготвят с готови кори.
Предлагаме ви две рецепти – една за баница и една за пита за Нова година, като този път баницата ще бъде с месени кори. Ето и какво ще ви бъде нужно:
Точена новогодишна баница с късмети
Необходими продукти: ½ л олио, 1 кг брашно, 4 яйца, ½ кг сирене, ½ пак. мая, сол, 2 с.л. оцет
Начин на приготвяне: За да се получи успешна и вкусна баница, най-добре е да си купите прясно кубче мая, а не замразено. Другото важно условие за вкусна баница е корите да бъдат разточени възможно по-тънки, защото ако са твърде дебели, има опасност баницата да стане много тестена.
Пресейте брашното и не забравяйте, че когато месим, винаги е по-добре да се запасим с по-голямо количество брашно от указаното в рецептата. Натрошете маята и я сложете в съд заедно с чаша и половина хладка вода. След като маята шупне, започнете да добавяте към нея оцета, щипка сол и 2 с.л. олио.
Разбъркайте и добавете брашно – да се получи меко тесто за баница за точене. Оставете тестото да с почине за половин час. След това разделете тестото на 15 питки и ги разточете. Намажете всяка питка с мазнина и ги съединете по пет – трябва да се получат три дебели питки, които разточвате с големината на тавата.
Сложете първия пласт и отгоре посипете обилно със смес от яйцата и сиренето. След това сложете още един пласт тесто и отново плънка. Нарежете баницата на квадрати, преди да я изпечете – ако искате да сложите късметите в баницата, направете го след втория пласт тесто.
Нарязаната баница се намазва обилно с мазнина отгоре и отстрани и се оставя на топло (но не във фурната) да втаса за около 30 минути. Печете на предварително загрята умерена фурна.
В случай че предпочитате да направите питка, ще ви предложим рецепта, в която можете да сложите сирене или някакви други продукти, нарязани на дребни кубчета. Ако желаете, може да направите питката без никакви добавки. А ето и какво ви е нужно:
Новогодишна питка
Необходими продукти: около килограм брашно, 1 ч.ч. топло прясно мляко, 6 с.л. олио, 2 яйца, мая с големината на кибритена кутийка, 1 равна с.л. сол, 1 равна с.л. захар, масло за тавата, сусам или маково семе
Начин на приготвяне:
Отново е желателно маята да е прясна. Натрошете я и я сложете в чаша заедно с топлото мляко и захарта. Изсипете около половин килограм брашно в тавата, където ще замесвате, или на плота – направете кладенче в средата и изсипете шупналата мая.
Започнете да прибавяте брашното, което е на плота, към вътрешността, където е маята. След като долу-горе уеднаквите сместа, започнете да слагате яйцата (едно цяло яйце и един белтък) и отново омесете с брашното.
После сложете и киселото мляко, мазнината и солта. Вероятно ще ви е нужен около килограм брашно. Омесете хубаво тесто и го оставете да втаса за половин час. След това премесете отново тестото и оформете топки, които трябва да се наредят в намазана с масло тава.
Хубаво е топките да са на разстояние една от друга, тъй като ще се уголемят. Можете да сложите късмет във всяка топчица. Наредете ги в тавата и оставете отново да втасат. След като удвоят или утроят обема си, намажете с жълтъка, който отделихте, поръсете обилно с маково семе или сусам и сложете в предварително загрята фурна да се изпече.
Вижте още вкусни предложения за празничната вечер:
Коментари