Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Днес е Националният ден на шоколадовата торта

Днес е Националният ден на шоколадовата торта

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Днес е Националният ден на шоколадовата торта

Днес тържествено може да се насладите на шоколадов десерт, тъй като на 27 януари се отбелязва Националният ден на шоколадовата торта.

Любимият шоко сладкиш е преминал през голямо развитие с годините.

А докато си хапвате от свидната за всички шоколадова торта, може да се запознаете с няколко любопитни факта за нея.

Първите торти са се приготвяли в Гърция, но те са били по-тежки и само в кръгла или квадратна форма. Първите торти задължително са се приготвяли в комбинация с ядки и мед.

Древните римляни също са приготвяли торти, които приличали на съвременния чийзкейк. Сладкишите са били само част от даровете към боговете и се консумирали само от аристократичното общество.

За първи път шоколадовата торта е приготвена през 1828 година от норвежеца Конрад Ван Хутен, който започнал да използва шоколада за приготвянето за ликьор и открил, че консистенцията е идеална и за торти.

Шоколадът и тестото обаче са смесени за първи път от англичани в началото на XVIII век, които приготвяли пържени питки, подобни на мекиците.

В средновековна Англия думите хляб и торта са означавали едно и също нещо, а хората не правели разлика между тях, понеже и двете са се приготвяли от тесто.

Днес приготвянето на торти е цяло изкуство, а основното им предназначение е за поднасяне при рождени дни и специални поводи. За някои фамилии тортите и сладкарството са семейна традиция, а тайните по приготвянето им се предават от поколение на поколение.

Шоколадовата торта и до днес си остава най-популярното лакомство в света. Сред най-обичаните нейни видове са Шварцвалд, Дяволска шоколадова торта и Гараш.

Черният шоколад е най-предпочитаната шоколадова глазура, а в комбинация с ядки е истинска класика. Вижте тяхната симбиоза в галерията горе, където събрахме някой от най-любимите си шоколадови торти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Потребител#169866
Потребител#169866
Конрад ван Хутен е холандец, патентовал така наречения Dutch process (холандски процес) за алкализиране на какаото. Син е на Каспар ван Хутен, който патентова преса за обработка на какаови зърна.
30.04.2016 18:15
Viktoriq
Viktoriq
Значи трябва да го почетем подобаващо!
28.01.2016 14:21
2
никнай
никнай
И от каква националност е шоколадовата торта?
Имали посолство в България?
27.01.2016 23:17
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Най-любимите ми торти са шоколадовите! Изобщо обичам си шоколада и често го използвам в моите сладки рецепти.
27.01.2016 18:03
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Честито на тези който са завладяни от шоколадовото изкушение. Ще почетем празника с щоколадови пастички. :)
27.01.2016 14:32
1
Ирина Андреева Jolie
Ирина Андреева Jolie
Да е честит дена на всички любители на шоколадовата торта :)
27.01.2016 14:17