Днес тържествено може да се насладите на шоколадов десерт, тъй като на 27 януари се отбелязва Националният ден на шоколадовата торта.
Любимият шоко сладкиш е преминал през голямо развитие с годините.
А докато си хапвате от свидната за всички шоколадова торта, може да се запознаете с няколко любопитни факта за нея.
Първите торти са се приготвяли в Гърция, но те са били по-тежки и само в кръгла или квадратна форма. Първите торти задължително са се приготвяли в комбинация с ядки и мед.
Древните римляни също са приготвяли торти, които приличали на съвременния чийзкейк. Сладкишите са били само част от даровете към боговете и се консумирали само от аристократичното общество.
За първи път шоколадовата торта е приготвена през 1828 година от норвежеца Конрад Ван Хутен, който започнал да използва шоколада за приготвянето за ликьор и открил, че консистенцията е идеална и за торти.
Шоколадът и тестото обаче са смесени за първи път от англичани в началото на XVIII век, които приготвяли пържени питки, подобни на мекиците.
В средновековна Англия думите хляб и торта са означавали едно и също нещо, а хората не правели разлика между тях, понеже и двете са се приготвяли от тесто.
Днес приготвянето на торти е цяло изкуство, а основното им предназначение е за поднасяне при рождени дни и специални поводи. За някои фамилии тортите и сладкарството са семейна традиция, а тайните по приготвянето им се предават от поколение на поколение.
Шоколадовата торта и до днес си остава най-популярното лакомство в света. Сред най-обичаните нейни видове са Шварцвалд, Дяволска шоколадова торта и Гараш.
Черният шоколад е най-предпочитаната шоколадова глазура, а в комбинация с ядки е истинска класика. Вижте тяхната симбиоза в галерията горе, където събрахме някой от най-любимите си шоколадови торти.
Коментари
Имали посолство в България?