Шоколадовите торти са любими на всички. Те са вкусни, красиви и зареждат с енергия и добро настроение. Подходящи са както за рожден ден, така и за всеки друг празник.
Ще изненадате всички, ако направите шоколадова трюфелова торта, която се приготвя без брашно. Вкусът е много различен от обичайните шоколадови торти.
Необходими са ви 1 чаена чаша масло, 500 г натурален шоколад, 9 едри яйца, половин чаена чаша захар, пудра захар за поръсване. Загрейте фурната до 150 градуса.
Постелете фолио в тава, намажете го с мазнина и поръсете с брашно. Разтопете шоколада с маслото в дълбока тенджера, като постоянно разбърквате.
Прелейте шоколадовата смес в голяма купа. В малка купа на висока скорост разбийте с миксер жълтъците със захарта. Добавете яйчената смес в шоколадовата и смесете до еднородна маса.
Разбийте белтъците на сняг и внимателно ги добавете към шоколадовата смес. Разпределете тестото върху фолиото и печете 35 минути. Охладете тортата.
Отстранете от фолиото с помощта на нож и поставете върху голяма чиния. Оставете да престои на стайна температура един час и поръсете обилно с пудра захар.
Лесно и бързо се прави въздушна шоколадова торта. Необходими са ви 6 белтъка, 300 г захар, за крема: 150 г масло, 150 г захар, 6 жълтъка, 2 супени лъжици какао, 250 г заквасена сметана, за украсата: 125 г заквасена сметана, шоколад.
Разбийте белтъците със захар. Изпечете на фурна, загрята на 100 градуса три блата, които разпределите върху намазано с мазнина фолио.
Намажете блатовете с крем, който се приготвя, като маслото, захарта и жълтъците се кипват на слаб огън при непрекъснато разбъркване.
Охладете крема и добавете разбитата сметана. Украсете тортата с бита сметана и поръсете с шоколадови стърготини.
Коментари