Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Перфектната шоколадова торта за шокоманиаци

Перфектната шоколадова торта за шокоманиаци

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Шоколадова торта

Шокоманиаците са хора, които неимоверно много обичат шоколада във всички негови разновидности и интензитети. Тортата, която ви предлагаме тук, е идеална за вас, ако и вие спадате към феновете на шоколадовите изкушения.

Шоколадът в нея е с различна интензивност на вкуса и консистенция, съчетани в интересна форма. А шоколадовото преживяване, което предлага, превръща тази уникална шоколадова торта и в перфектен подарък за любимия за деня на влюбените или друг повод. Ето я и нея:

Перфектната шоколадова торта

Необходими продукти:

За блата: 150 г тъмен шоколад, 200 г масло, 100 г пудра захар, 2 с.л. брашно, 4 яйца

За пълнежа: 200 г тъмен шоколад, 400 мл течна сметана 35%, 2 с.л. ром, 2 с.л. пудра захар

За розетката: 100 г шоколад (по избор - бял, млечен или тъмен)

За панделката: 150 г тъмен шоколад, 50 г бял шоколад по желание

Перфектна шоколадова торта

Начин на приготвяне: Блатът се приготвя пръв. Шоколадът се разтопява на водна баня, маслото се разбива със захарта, прибавят се жълтъците един по един, поохладеният шоколад, брашното и разбитите белтъци с щипка сол.

Получената смес се разбърква добре и се изсипва в намаслена кръгла форма с диаметър 24 см. Пече се в предварително загрята фурна за около 40 минути на 180 °C. Когато е готова, се изважда от формата и се охлажда.

Сметаната за пълнежа се загрява. Прибавя се шоколадът и когато се разтопи, се маха от огъня. Полученото се охлажда и се прибира в хладилника за най-малко за 2 часа. След това се разбива с миксер, заедно рома. Трябва да се образува пухкав крем.

Шоколадовият блат за тортата се разрязва на две и се пълни с 2/3 от крема. Останалият крем се отделя за украса. Шоко тортата се намазва с тънък слой крем отгоре и отстрани.

За розетката е необходимо парче bubble wrap (обвивката за техники на малки балончета, която всички обичат да пукат). От нея се отрязва кръг с диаметъра на тортата. Прегъва се на четири и се изрязва по краищата, така че да се образува цвете.

Измива се перфектно и се подсушава. Шоколадът за розетката се разтопява на водна баня, темперира се и се намазва върху изрязаната форма от страната на балончетата. Оставя се настрана и когато се втвърди, се обелва и се залепва върху блата.

Черният шоколад за панделката се разтопява. Необходима е гъвкава, гладка и тънка пластмасова лента, като прозрачна пластмасова опаковка от играчки например. От нея се изрязват шаблони за панделката и едно дълго правоъгълно парче с обиколката и височината на тортата от шоколад.

Получените ленти се почистват перфектно и се подсушават. Първо дългата лента се намазва с помощта на четка с черен шоколад. Залепва се отстрани на перфектната шоколадова торта. Лентата се отстранява внимателно, щом стегне.

Лентичките за панделката се украсяват с помощта на шприц или фуния. Щом стегнат, се намазват с тънък слой от тъмния шоколад и се сгъват, така че да се залепят краищата им. Притискат се с чаша, за да стегнат добре. Пластмасовата лента се отстранява внимателно. Шоколадовата панделка се сглобява върху тортата, като се залепва с леко разтопен шоколад. И - готово, вкусно, красиво, шоколадово.

И ако сте особен фен на шоколадовите сладкиши и шоко пастичките, то имаме добра новина за вас.

Вижте още от тайните на вкусната шоколадова торта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest