Шокоманиаците са хора, които неимоверно много обичат шоколада във всички негови разновидности и интензитети. Тортата, която ви предлагаме тук, е идеална за вас, ако и вие спадате към феновете на шоколадовите изкушения.
Шоколадът в нея е с различна интензивност на вкуса и консистенция, съчетани в интересна форма. А шоколадовото преживяване, което предлага, превръща тази уникална шоколадова торта и в перфектен подарък за любимия за деня на влюбените или друг повод. Ето я и нея:
Перфектната шоколадова торта
Необходими продукти:
За блата: 150 г тъмен шоколад, 200 г масло, 100 г пудра захар, 2 с.л. брашно, 4 яйца
За пълнежа: 200 г тъмен шоколад, 400 мл течна сметана 35%, 2 с.л. ром, 2 с.л. пудра захар
За розетката: 100 г шоколад (по избор - бял, млечен или тъмен)
За панделката: 150 г тъмен шоколад, 50 г бял шоколад по желание
Начин на приготвяне: Блатът се приготвя пръв. Шоколадът се разтопява на водна баня, маслото се разбива със захарта, прибавят се жълтъците един по един, поохладеният шоколад, брашното и разбитите белтъци с щипка сол.
Получената смес се разбърква добре и се изсипва в намаслена кръгла форма с диаметър 24 см. Пече се в предварително загрята фурна за около 40 минути на 180 °C. Когато е готова, се изважда от формата и се охлажда.
Сметаната за пълнежа се загрява. Прибавя се шоколадът и когато се разтопи, се маха от огъня. Полученото се охлажда и се прибира в хладилника за най-малко за 2 часа. След това се разбива с миксер, заедно рома. Трябва да се образува пухкав крем.
Шоколадовият блат за тортата се разрязва на две и се пълни с 2/3 от крема. Останалият крем се отделя за украса. Шоко тортата се намазва с тънък слой крем отгоре и отстрани.
За розетката е необходимо парче bubble wrap (обвивката за техники на малки балончета, която всички обичат да пукат). От нея се отрязва кръг с диаметъра на тортата. Прегъва се на четири и се изрязва по краищата, така че да се образува цвете.
Измива се перфектно и се подсушава. Шоколадът за розетката се разтопява на водна баня, темперира се и се намазва върху изрязаната форма от страната на балончетата. Оставя се настрана и когато се втвърди, се обелва и се залепва върху блата.
Черният шоколад за панделката се разтопява. Необходима е гъвкава, гладка и тънка пластмасова лента, като прозрачна пластмасова опаковка от играчки например. От нея се изрязват шаблони за панделката и едно дълго правоъгълно парче с обиколката и височината на тортата от шоколад.
Получените ленти се почистват перфектно и се подсушават. Първо дългата лента се намазва с помощта на четка с черен шоколад. Залепва се отстрани на перфектната шоколадова торта. Лентата се отстранява внимателно, щом стегне.
Лентичките за панделката се украсяват с помощта на шприц или фуния. Щом стегнат, се намазват с тънък слой от тъмния шоколад и се сгъват, така че да се залепят краищата им. Притискат се с чаша, за да стегнат добре. Пластмасовата лента се отстранява внимателно. Шоколадовата панделка се сглобява върху тортата, като се залепва с леко разтопен шоколад. И - готово, вкусно, красиво, шоколадово.
И ако сте особен фен на шоколадовите сладкиши и шоко пастичките, то имаме добра новина за вас.
Вижте още от тайните на вкусната шоколадова торта.
Коментари