Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Брауни торта за шокоманиаци, в която ще се влюбите

Брауни торта за шокоманиаци, в която ще се влюбите

Брауни торта

Тъй като днешната ни тема е насочена най-вече към шокоманиаците, ще ви запознаем с един наистина запомнящ се цитат на Харуки Мураками, един от най-известните съвременни японски писатели, който гласи „ Ако човек няма интерес към шоколад, то значи той има проблеми с психиката“…

Да, шоколадът наистина действа добре на настроението ни, доставя ни радост и удовлетвореност. А какво по-хубаво от това да си похапнете с кеф една брауни торта. Все пак без шоколад, тя нямаше да се нарича брауни.

Браунитата или тортата брауни стават особено популярни в края на 19 и началото на 20 в в САЩ. Няма точни данни как е възникнала, но се предполага, че браунитата са дело на майстор готвач в чикагски ресторант, който получил поръчка да измисли десерт, подходящ за чаша кафе или чай. Тогава, както и години по-късно в браунитата и тортите брауни са присъствали винаги орехи и кайсиево желе, но с времето те са престанали да бъдат задължителни съставки за направата на тези десерти.

Из интернет пространството, готварските ТВ канали или книги можете да намерите чудесни и разнообразни идеи за това как да си направите брауни торта. Има дори и такива варианти, които са без глутен или яйца, има веган торта брауни или дори торта брауни без печене.

За всички шокоманиаци тук ще предложим обаче рецепта за класическа брауни торта, която не отнема много време, а направо се топи в устата, оставяйки истинска наслада с шоколадовия си вкус.

Класическа брауни торта

Брауни торта за шокоманиаци
Снимка: MikesPhotos/ pixabay.com

За приготвянето на шоколадовия блат ще за ви необходими 2 яйца, 75 мл разтопено масло, 140 г кафява захар, 100 мл прясно мляко, 160 г брашно, 1 ванилия, 50 г натурално какао и 1 ч.л. бакпулвер.

Блатът се приготвя, като в купа се смесват всички продукти без брашното, бакпулвера и какаото. Последните изброени се пресяват заедно и се добавят на финала към тестото. Когато всички съставки са се смесили, те се изсипват в подходяща тава, която е постлана с хартия за печене. Печем в предварително загрята на 175 °C фурна за около 25 мин.

Когато сме извадили готовия блат от фурната и той се е охладил, можем да го полеем с глазурата, която се приготвя с разтопен на водна баня черен шоколад (140 г) и масло (40 г).

За най-добри вкусови качества е добре да оставите готовата шоколадова торта за 15- 20 минути в хладилника, след което можете да преминете към прясно приготвена торта брауни. Да не забравяме и че шоколадът е един от най-добрите афродизиаци, така че е добре да споделите браунито и със своята половинка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest