Тези хрупкави сладки изкушения са толкова апетитни, че ще бъдете изненадани от тях и от вашите готварски способности.
Но преди да започнем с рецептата, нека разкрием тяхната история: Мигелитос /Miguelitos de la Roda/ са леки и хрупкави бутерки с пълнеж от крем, идващи от испанската провинция Албасете. Майсторът на сладкиши кръстил своето творение на приятеля, който пръв ги е опитал през 1960 г.
Опитайте да ги приготвите веднъж и просто няма да сте в състояние да устоите и да не ги забъркате втори и трети. Мигелитос са любими на всички и са много повече от обикновени сладки!
Необходими продукти:
(за 6 порции)
Брашно 1¼ чаши
Сол – 1 щипка
Масло (осолено и охладено) - ½ чаша
Охладена вода - ½ чаша
Нискомаслено мляко - 200 мл
Канелена пръчица- 1 малка
Ванилия, екстракт - ¼ чаена лъжичка
Лимонови корички - ¼ чаена лъжичка
Жълтъци – 2 бр. разбити
Захар на гранули - 1½ супени лъжици
Царевично нишесте
- 3 чаени лъжици •Начин на приготвяне:
Пригответе тестото, като добавите брашното и солта в голяма купа. Добавете водата към брашното и омесете всичко в гладко тесто. Може да добавите малко повече вода, отколкото е посочено в рецептата. Оформете тестото грубо в квадрат, навийте тестото в залепващ филм и след това го охладете за около 30 минути. В същото време килограм масло оставяме от охладено да се нормализира и да омекне. Съберете цялото масло, разстелете го на фин пласт в квадратна форма и го охладете за около 20 минути.
Разгънете и навийте тестото в голям правоъгълник с дебелина около 1/2 инча. Използвайте малко сухо брашно, ако е необходимо. Поставете маслото в центъра на правоъгълника и сгънете 2-та алтернативни края един върху друг, за да направите квадрат от него. Завъртете тестото отново в правоъгълник и го сгънете отново на три части и след това отново сгънете двата съседни края, за да го оформите в квадрат. Опаковайте тестото в пластмасовата обвивка, охладете тестото още 30 минути и отново повторете процедурата и сгъващите се стъпки около 2 до 3 пъти. Колкото повече повторите този процес, толкова повече слоеве от тестото получавате при печенето. Загрейте фурната до 200°C и подредете тавата за печене с алуминиев лист.
Разпределете тестото на ¼ инча дебелина и нарежете тестото на равни части около 2 инча широчина. Поставете тестото върху облицованата тава за печене и намажете всеки квадрат с разбитото яйце. Печете тестото в продължение на около 20 минути или докато придобие светлокафяв цвят на повърхността. Охладете бутерплатките.
Междувременно изсипете половината от млякото в касерола и го варете с канелената пръчица. Добавете лимонова кора и ванилия към врящата мляко и изтеглете от котлона, малко да се охлади.
Смесете останалото мляко, царевичното нишесте, гранулираната захар и яйчените жълтъци в друга купа, докато сместа стане гладка и добре комбинирана. Добавете яйчената смес към млякото, разбъркайте добре и отново го оставете да загрее, докато разбърквате непрекъснато крема, докато стане гъста и гладка консистенция. Охладете крема до стайна температура.
Внимателно разполовете с нож през средата бутерплатките хоризонтално от центъра и след това ги напълнете щедро с крем. Леко поръсете с пудра захар и се наслаждавайте!
Съвети:
- За да съкратите рецептата, можете да използвате готово купена тесто за сладкиши/бутертесто;
- Уверете се, че внимателно сте отделили белтъците от жълтъците, за да не добавите някоя черупка към ястието.
- Кремът за Мигелитос може и да е шоколадов.
Хранителна информация (на порция):
212 калории;
9.8 грама общо мазнини (5.6 грама наситени мазнини, 0.6 г полиненаситени мазнини, 2.8 грама мононенаситени мазнини);
83.7 мг холестерол;
72.9 мг натрий;
89.4 мг калий;
26.3 г общо въглехидрати (0.9 г диетични фибри, 5, 4 г захари);
4.8 г протеин.
Превод от Английски: Чуден Вкус!
Коментари