Gotvach.bg»Статии»Любопитно»5 интересни факта за испанската храна, които ще ви изненадат

5 интересни факта за испанската храна, които ще ви изненадат

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
5 интересни факта за испанската храна, които ще ви изненадат

Испания е пълна с изненади. Една от най-интересните неща за много посетители, които стъпват за първи път в Испания, е колко разнообразна е испанската кухня. Определено има много повече вкусотии от паеля и тапас.

Тъй като Испания произвежда много плодове, зеленчуци, шунка, зърно и вино в Европа има много разнообразно меню. Но това, което е наистина интересно, е начинът, по който испанците се хранят, а не само това, което ядат.

5 интересни факта за испанската храна, които ще ви изненадат

Факт за испанската храна №1: Свинското е цар

Свинско в испанската кухня

Нека започнем с един факт за испанската храна, който ще научите почти веднага, щом стъпите там. В Испания свинското е цар. Ще намерите свинско навсякъде: нарязано и поръсено върху артишок, домати и зелен фасул; висящи сочни наденици по кухненските стени навсякъде; присъства практически във всяко ястие, което иначе би било вегетарианско (съжалявам, вегетарианци). В Испания е трудно да се отървете от свинското месо.

Но — знаете ли защо? Оказва се, че тази любов към прасето датира от стотици години: от 1492 г., когато Фердинанд и Изабел настояват евреите и мюсюлманите в Испания или да се откажат от вярата си, или да напуснат страната. Тези, които избрали да останат, трябвало да вземат внимателни мерки, за да докажат своето религиозно покръстване, а яденето на свинско месо - очевидно - е било лесен начин и за двете групи да го направят. Някои дори вярват, че паелята, която традиционно не съдържа ракообразни или чоризо, днес често съдържа и двете съставки по същата причина.

Факт за испанската храна № 2: Лютото обикновено НЕ е нещо особено тук

5 интересни факта за испанската храна, които ще ви изненадат

Когато хората идват в Испания, те често са изненадани от това колко меки са испанските вкусове. Разбира се, ако сте почитатели на лютия сос и пикантните крилца, това ще ви изглежда странно. Но испанците - най-общо казано, са много по-склонни да изберат сладък или пушен вкус (пушен червен пипер), а пикантния да използват много пестеливо. Защо?

Легендата разказва, че първите конкистадори, които се завърнали в Испания - натоварени с лакомства от новооткритите Америки като шоколад, картофи и, разбира се, чушки - пропуснали да споменат на своя крал, че чушката, която той е на път да отхапе, била люта като самия ад. Можете да си представите колко доволен е бил кралят. Устата и достойнството му пламнали и пикантните чушки незабавно се превърнали в персона нон грата в Испания. И така до днес.

Реалността? Е, има много различни възможни отговори. Най-вероятната истинска причина е, че с течение на времето чушките се адаптират към испанския климат и бавно се култивират през годините, за да бъдат по-меки и по-меки (по-малко чили и повече чушка). И в днешно време испанците са толкова свикнали с кухнята си без пикантен вкус, че дори една голяма доза черен пипер ще ги накара да плачат.

Интересен факт за испанската храна № 3: Домашното готвене пази талията

испанка кухня
Снимка: Kamelia

Често тънките талии на испанците объркват туристите. Ако те са навън всеки ден, ядат чоризо и пържени яйца върху картофи., защо тогава не всички са дебели.

Ето причината. Тапасите, които са навсякъде по улиците, всъщност са храна за навън и не постоянно. Отличителен белег на испанците е, че са големи домашни готвачи и повечето хора вечерят у дома поне 4-5 вечери в седмицата.

И така, какво готвят испанците у дома? Въпреки че обикновено се разхвърлят за „ефектни“ ястия като пресни морски дарове и красиви ястия от свинско или говеждо месо, когато излязат, повечето испанци готвят много зеленчуци и бобови растения у дома. Например, едно типично ястие за студена зимна вечер може да бъде печени чушки с риба тон.

Нещата, които никога не бихте намерили на испанската маса за вечеря, включват паеля или коцидо (твърде тежки ястия) или паста (твърде много въглехидрати). Така че това е ключът: баланс. Можете да ядете опушена задушена леща у дома, а пържено чоризо само когато сте навън в петък вечер.

Интересен факт за испанската храна № 4: Има правила

Испански специалитети

Ето най-важните неща, които трябва да запомните, ако не искате да ви се смеят в местното кафене:

- Шоколадът и чуросът са закуска, а не десерт;

- Вермутът винаги е аперитив, никога дижестив;

- Ако очаквате яйца за закуска, ще бъдете силно разочаровани. Тук те са ястие за обяд или вечеря: или в комбинация с хамон или друг продукт от свинско месо, или приготвени върху пресни зеленчуци като грах или артишок;

- Напълно приемливо е ресторант да ви сервира предварително опакован сладолед все още в индивидуалния пластмасов контейнер с името на супермаркета, откъдето е купен.

Интересен факт за испанската храна № 5: Испания има и ужасни десерти

Испански десерти

Испания е рай за любителите на храната. От планинската кухня с типичните ѝ кореноплодни зеленчуци и дивечово месо, до удивителното изобилие от морски дарове, прясно уловени от Атлантическия океан, Средиземно море или Бискайския залив, Испания наистина покрива всичко. Но когато чиниите за вечеря са изчистени и е време за испански сладкиши, ликьори и джин с тоник - пропуснете традиционните десерти. Защото Испания, колкото и да е невероятна в много отношения, е ужасна, става ли дума за десерти.

На първо място, всички те имат еднакъв вкус - Флан/ Натилас/Cuajada/Arroz con leche- канелата е навсякъде през цялото време. Ако не е канела, са бадеми. Десертите и печените изделия определено са на мода в Мадрид през последните няколко години и въпреки че сега има наистина някои страхотни местни торти и бисквитки, никой от тях не е с испански произход.

Бонус факт: Не е тайна, че испанците вечерят доста късно за нашите стандарти. Вечерята може да започне някъде между 22:00 и 23:00 часа и да завърши доста след полунощ. Но изглежда много хора не знаят защо е така...Е, историята разказва, че по време на диктатурата на Франко той преместил Испания от средното време по Гринуич (GMT) в централноевропейско време (CET), за да се приведе в съответствие с нацистка Германия. Но докато часовниците се движели напред, хранителните навици на много хора не. Повечето ядяли по едно и също време, както обикновено, но сега технически като часово време вече е доста по-късно.

Вижте още:

- Най-популярните испански деликатеси;

- Какво закусват испанците;

- Испански супи;

- Испански хляб

- Испански десерти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest