Мисо е най-популярната подправка в азиатската кухня, особено при японците. Тази храна идва от ферментация на соя, морска сол и зърнени храни - за предпочитане ориз или ечемик - направени в големи каци от кедър за цели две дълги години.
Както при много други храни от ориенталската култура, произходът на мисо датира от началото на неолита. Истинската рецепта за Мисо е създадена около 600 г. от китайските будистки монаси.
От този момент нататък, Мисо има голяма популярност в Япония и попада под влиянието на Дзен будизма, за който е характерна хармонията във всеки аспект на живота, дори и в кухнята.
Мисо е храна, която най-добре представя този дух. Мисо се използва като основна подправка в японската кухня толкова много, че популярна поговорка гласи, че "всичко е позволено, стига да има Мисо".
Свойства и предимства на мисо
Мисо е чудесна храна, не само поради голямото количеството на протеини, а по-скоро заради тяхното качество. В действителност, тези протеини, които произхождат от соя, са разрушени по време на ферментация и са намалени до техните отделните съставки: аминокиселини. Този етап на "предварително храносмилане" гарантира пълната им асимилация и висока усвояемост.
Мисо е богато не само на протеини. Има и високо съдържание на минерали, микроелементи, витамини и ензими. Специфичните ензими не само действат на ферментацията и правят смилаеми протеините, но също така имат и благоприятно действие върху чревната флора и балансирането на чревната функция.
Коментари