Всеки е чувал крилатата фраза: „С ябълка на ден, докторът ще е далеч от мен”. Това твърдение, залегнало в паметта ни, е напълно вярно. Ябълките съдържат 200 мг. полифеноли, 30 грама въглехидрати с нисък гликемичен индекс, повече от 5 грама фибри и около 80 калории – букет от полезни свойства.
Най-важното, което трябва да знаем е, че при консумацията на ябълките около 2/3 от фибрите и доста от антиоксидантите се крият в кората им.
Скорошно изследване в Токио пък доказа, че полифенолите, съдържащи се в плода, ни предоставят предимства, като повишаване на силата и издържливостта, както и спомагат за намаляването на телесните мазнини.
Учените са изследвали как влияе продължителната и регулярна консумация на ябълки върху хора и животни. И при двете изследвани групи се наблюдава повишение на активността на гени, стимулиращи изгарянето на мазнини, като същевременно се установили повишение на силата и намаляване на мускулната умора.
При хората, консумирали в продължение на 12 седмици ябълки, се наблюдавали тенденциозни намаления в нивата на мазнините, теглото и холестеролът.
Всичко това се дължи от една страна на почти неизвестния факт, че ябълките съдържат 25% въздух. Те са страхотна храна за предотвратяване на остеопороза и укрепване на костите. Освен това помагат и за укрепването на паметта.
Ябълките са плодът с най-голямо съдържание на фибри – една средна ябълка съдържа до 4 гр. фибри. Освен всичко друго, те не съдържат мазнини, натрий и холестерол.
В литературата ябълките са символ на много неща, но най-вече на изкушението, следвано от безсмъртието и прераждането, любовта, здравето, плодородието и др. Твърди се, че тяхна родина е регион между Каспийско и Черно море, както и Централна Азия.
Има доказателства, че са консумирани още в 6 500 г. пр.Хр. Плодът е бил любим на гърци и римляни. Днес, сред най-големите производители са Китай, САЩ, Турция, Полша и Италия, като са известни над 7 500 техни разновидности.
Смета се, че хапването на една ябълка преди сън помага за почистването на зъбите. Твърди се, че по този начин се подпомага белотата им.
Реално в света 39% от ябълките са обработени в ябълкови продукти, а 21% от тях са направени под формата на сок и сайдер.
А хората, имащи страх от ябълки, страдат от фобията, наречена Malusdomesticaphobia.
Коментари