Десертът е сладкото ястие, което се яде в края на храненето. Терминът десерт може да се прилага за много сладкиши като торти, бисквити, желета, сладолед, кексове, пудинги, мусове и още много други. Плодовете също често се срещат в десертните ястия поради естествената им сладост.
Думата десерт произлиза от френската дума desservir, което означава да изчистя масата. Първата му известна употреба е през 1600 г. в наръчник за здравно образование, озаглавен „Естествени и изкуствени насоки за здраве“, който е написан от Уилям Вон. В своята „История на десерта“ (2013) Майкъл Крондъл обяснява, че това се отнася до факта, че десертът е бил сервиран, след като масата е била изчистена от други ястия.
Историята на десертите е нещо повече от просто разказване за първата фунийка за сладолед или първия път, когато се сервира торта. Сладките датират още от времето на древните цивилизации, където хората са се наслаждавали на плодове и ядки, захаросани с мед. Въпреки това десертите, които са общоизвестни днес, станаха популярни чрез еволюцията на технологиите и кулинарните експерименти.
Европейците започват да произвеждат захар през Средновековието и десертите стават достъпни. Тогава обаче захарта е била толкова скъпа и обикновено само богатите можели да се възползват от качествата ѝ и то само при специални поводи.
Индустриалната революция в Америка и Европа накара десертите (и храната като цяло) да бъдат масово произвеждани, преработвани, консервирани и опаковани. Замразените храни, включително десертите, стават много популярни през 20-те години на миналия век, когато се появява замразяването.
Много култури имат различни вариации на десерта. В днешно време вариантите на десертите обикновено биват типични за географския регион, откъдето идват. Десертът се състои от вариации на вкусове, текстури и външен вид.
Според историците на храните предшествениците на съвременните сладкиши (кръгли с глазура) са били изпечени за първи път в Европа някъде в средата на 17 век. Това се дължи главно на напредъка в технологиите (по-надеждни фурни, производство/наличност на форми за храна) и наличността на съставките (рафинирана захар).
Кексът еволюира в Съединените щати през 19-ти век и е революционен заради времето, което спестява в кухнята. Кексчетата се превърнаха в тенденция на поп културата днес в света на кулинарията. Според Google рецептите за кексчета са най-бързо растящото търсене на рецепти.
Пелигримите и ранните заселници донесли своите рецепти за пай със себе си в Америка, адаптирайки се към съставките и техниките, достъпни за тях в Новия свят. Първите им пайове се основават на горски и местни плодове, посочени им от коренните северноамериканци. През годините пайът се е развил, за да се превърне в това, което днес е най-традиционният американски десерт.
Изобретяването на кулинарни ястия може да бъде сложно и браунито не е изключение. Някои митове твърдят, че готвач случайно е добавил разтопен шоколад към някакви бисквити или е правил торта, но не е имал достатъчно брашно. Други казват, че домакиня в Бангор, Мейн, забравила да добави бакпулвер към шоколадовата си торта. Но повечето доказателства сочат към един източник: готвачи в хотел Palmer House в Чикаго, създали вкусното лакомство за Световното колумбийско изложение от 1893 г.
Преди 1886 г. произходът и историята на фъдж е неясен, но се смята, че фъдж е американско изобретение. В края на 17-ти век, fudge е глагол, означаващ да се съберат по тромав начин. След това около 1800 г. думата е използвана за означаване на измама. До средата на века употребата на термина „О, фудж! “ като удобна за деца ругатня била често използвана, когато нещо е било объркано. Смята се, че първата партида фъдж е създадена, когато някой се е опитвал да направи карамел и се е объркал.
Изобретателят на желираните бонбони се натъква на първата успешна рецепта за подобен десерт в хода на съпътстващата си работа като производител на патентовани лекарства като сиропи за кашлица и лаксативи (по професия той е бил дърводелец). През 1897 г. Лерой, жител на Ню Йорк Пърл Б. Уейт и съпругата му Мей добавят аромати на ягода, малина, портокал и лимон – вероятно защото вече са под ръка от лечебните смеси на Пърл – и се раждат оригиналните четири вкуса желирани бонбони.
Шоколадовата бисквитка е най-популярният вид бисквитки в света. Седем милиарда шоколадови чипове се консумират годишно. Това се равнява на над 19, 2 милиона бисквитки на ден.
Произходът на поничката е неизвестен, въпреки че различните националности са имали своя собствена версия на лакомството през цялата история. Един вид поничка дори се споменава в Библията. По-конкретно, глава 7 и стих 12 от Левит казват, че благодарността към Бога трябва да бъде направена от „пити, смесени с масло, от фино брашно, изпържени“.
Според НАСА сладоледът е сред първите три храни, най-пропускани от астронавтите по време на космически полети. Другите са пица и газирани напитки.
Коментари