Кускус е фина паста, изработена от т.нар грис /твърда бяла пшеница, която е най-подходяща за производството на кускус/.
Кускусът представлява малки твърди топчета, които съдържат много въглехидрати, фибри, протеини, витамини от група В, витамин Е, калций, желязо, фосфор и минимум мазнини. Храната с кускус дава достатъчно енергия и може да заеме основно място във вашето здравословно хранене.
Откъде произхожда кускусът?
За родина на кускуса се се смята Северна Африка и Близкият изток, основна съставка в резидентската кухня на Магреб и някои страни от арабския свят.
Но днес кускус има широко разпространение и голяма популярност почти из всяко кътче на света. Може да се закупи във всички супермаркети и особено в магазините за здравословни храни.
Производство на кускус
Магреб жените все още приготвят кускус по традиционния начин. Ръчното производство на кускус там е почти ритуал, който наема жени в продължение на дни. Първо се засява пшеницата в земята. След прибирането на реколтата се приготвя грис. Добавя се сол, вода и сместа се меси на ръце, след което се оформят фини малки топчета. Те се обработват на пара и накрая се изсушават на слънце. Както може би усещате, традиционното производство на кускус е доста трудоемко. Изсушеният зърненият продукт се приготвя с гореща вода, докато набъбне.
Кой е най-добрият кускус?
Съществуват няколко вида кускус. Най-здравословен е пълнозърнестият кускус. Той се произвежда от пълнозърнесто пшенично зърно, включващо и люспите. Така пшеницата запазва всички здравословни вещества и особено влакното. Този вид кускус с органично качество се предлага от повечето специализирани хранителни магазини.
Как се приготвя кускус?
Кускус може да се консумира като основно ястие или десерт. Подготовката му отнема само няколко минути. Приготвя се в кипнала подсолена вода, бульон или мляко, в съотношение 1:2 (кускус:вода).
Кускусът се сипва в подходяща купа, залива се с врялата вода, разбърква се добре, покрива се с капак и оставя да престои в продължение на около 5-10 минути, докато набъбне и омекне. От време на време се проверява готовността, като се разбърква с вилица. Добавя се малко масло, за да се омекоти вкусът.
Кускус топчетата може да се сервират топли - в добавка с месо и зеленчуци, сирене, и студени – в добавка с кисело мляко.
Интересно: В Арабския свят той се приготвя в специален съд, състоящ се от две части, като дъното на горната част е на дупки. В долната част се нареждат, за да се задушат, месо със зеленчуци и нахут. Готвеният на пара кускус има божествен аромат. Във всяка страна ароматът на кускус е различен.
Мароканският кускус очарова със своя вкус на маслини и шафран, в Тунис - на домати и пикантен пипер и сос Хариса.
Коментари