С първите си стъпки есента носи великолепен подарък – ароматни, златни и преливащи от сладост круши, чиито вкус може да запазим цяла зима. С тях може да се приготвят вкусни десерти, но с повече въображение и смелост бихте могли да ги включите в състава на някое солено ястие.
Ето някои интересни факти за крушите:
- Крушата, заедно с ябълката, е един от най-популярните плодове в света. Неслучайно легендарният гръцки поет Омир я възпява като Дар от боговете;
- Гръцкия полуостров Пелопонес е наричан през II в. пр. н. е. земята на крушите. Там със сочния плод лекували гадене и морска болест. В гръцката митология круши поднасяли като дар на две богини - Хера и Афродита, а в Древен Рим - на Венера, Юнона и Помона;
- В света съществуват повече от 3000 сорта круши. В Европа плодът попада от Южна Азия около 1000 г. пр. н. е., а в Северна Америка - чак през 1260 година;
- Сортът Анжу е създаден в САЩ през 1840 година, но най-популярният сега е Бартлет. В Европа същата круша е известна като Бон Шеритон или Уилямс. Името Бартлет получава благодарение на Енох Бартлет от Бостън, който купува крушева градина, и без да знае, че плодът си има име, започва да го продава, като му дава своята фамилия;
- Азиатската круша започват да култивират в Китай през 1134 г. пр. н. е. Китайците я наричали Li и я смятали за символ на безсмъртието. Да се счупи или отреже крушево дърво там, се приемало за лошо предзнаменование. В китайския език fen li има 2 значения: да подариш круша и да се разделиш с нещо или някого. Затова не било прието да се дарява този плод, защото това водело до кавги и раздяла на влюбени;
- Преди да се появи тютюнът в Европа, пушели навити на рулце листа от круши;
- Дървесината на крушевото дърво е идеална за направа на кухненски съдове, тъй като не задържа миризми и петна и не пропуска вода. Крушевите чинии и прибори може да се мият в съдомиялни машини. От дървесината се правят също музикални инструменти;
- В старите арабски медицински трудове пише, че крушата лекува белодробни болести и бъбреци и сваля температурата;
- Дори неразрязана, крушата издава необикновено нежен аромат. Колкото по-зряла и по-полезна е тя, толкова по-силен е този мирис;
- Плодът е полезен за сърцето, плюс това подобрява обмяната на веществата, помага при анемия и лекува ангина. Причината е в богатото съдържание на витамините А, В, Р и РР, както и на минерали, етерични масла, захари, фитонциди, флавоноиди, фолиева киселина.
Коментари