Кускусът представлява малки тестени сушени зрънца, които се варят и се ядат като юфка. Тези малки зрънца всъщност представляват тестено изделие, което се приготвя по специална технология от пшеничен грис или едросмляна твърда пшеница. В някои райони кускус се приготвя от едро смлян ечемик или просо. На вкус се доближава до останалите видове паста, но миниатюрната му форма позволява много по-доброто и равномерно овкусяване на зрънцата.
Видове кускус
Обикновено малки късчета на кускуса достигат големина от около 1 мм. Съществуват различни видове кускус, като един от най-интересните е мафтул, познат и като израелски кускус. Историята разказва, че този тип започва да се приготвя, когато Израел получава своята независимост през 1948 г. В онези години пшеницата била в изобилие, но липсвал оризът.
Така това макаронено изделие се превърнало в основна съставка на израелските ястия. Истината е, че направата на кускус е доста трудоемка работа. Преди жените са се събирали на групи и са приготвяли запас от кускус в продължение на няколко дни. Днес производството на кускус е изцяло механизирано и широко разпространено по целия свят.
Едно от първите документирани споменавания на кускуса е в анонимна испанско-мюсюлманска готварска книга от 13 век. Кускусът е главна храна в Магриб – област, обхващаща по-голямата част на Алжир източно Мароко, Тунис и Либия. По тези земи нарицателното за кускус е синоним на “храна”. Той е изконна берберска храна и някога евтиното му и бързо приготвяне с мляко и топено масло било подходящо за консумация при номадския им начин на живот.
Разпространил се бързо в Северна Африка, арабския свят и оттам – в Европа. Освен в Магриб този продукт се радва на широка популярност в Западноафриканския Сахел, Франция и части на Близкия Изток. Кускусът редовно присъства на трапезата на евреите от североафрикански произход.
Всъщност у нас истинският кускус е малко познат. Под наименованието „кус-кус“ се подвизава макаронено изделие, тип паста с форма на дребни зърна. Те са популярни в Източна Европа, позната са в Италия като пеперини, ачини ди пепе или пиомби, в Унгария като tarhonya, на английски egg barley. Израелският кускус, известен като мафтул или перлен кускус, е по-едър вариант на кускуса и се приготвя по по-нетрадиционен за нас начин. В Западната кухня кускус често се поднася към ястия от сьомга или пиле или се добавя в салати.
Състав на кускус
Кускусът има гликемичен индекс е с 25% по-нисък в сравнение с другите видове паста. Енергийното съдържание на 100 г кускус е около 350 ккал, в най-лошия случай. Има видове кускус, които имат едва около 120 ккал. Хранителните стойности на продукта варират в зависимост от марката и начина на производство.
Средно в 100 г кускус се съдържат 12 г белтъчини, 75 г въглехидрати и едва 1 г мазнини. Същевременно 100 г сварен кускус се състои от около 120 ккал. Причината за разликата се крие в това, че сварения вече кускус има по-голямо тегло от суровия. 100 г чист кускус след варене обикновено става около 250-300 г, защото пастата при варене поема голямо количество вода.
Избор и съхранение на кускус
Когато избирате кускус, има почти минимален риск да закупите негоден за консумация продукт. У нас той се предлага най-често в разфасовки от 500 г с малка разлика в размера на зрънцата. Добре е да обърнете внимание на съдържанието на опаковката, за да знаете какъв продукт купувате. Добре е да съхранявате кускуса в ленени торби или стъклени или керамични буркани, които не пропускат светлина. Ако се съхранява в хладно помещение, кускусът може да издържи месеци наред. Все пак срокът на годност е посочен на опаковката и е добре да се съблюдава.
Кускус в кулинарията
Кускусът подобно на всички видове паста може да се приготвя в различни комбинации и съчетания между продукти. Може да използвате кускус за приготвяне на салати с кускус, предястия, основни ястия с кускус, супи, пълнене на чушки и дори десерти с кускус.
Някога кускусът е бил продукт, от който са се приготвяли едни от най-изисканите ястия в испанския царски двор. А арабската кухня, поднесен сладък или солен, кускусът е един от най-известните и често консумирани продукти. В Марко той е национална храна, която по-традиция е на трапезата всеки петък.
Кускусът става висококалорийна храна, защото обикновено се съчетава с различни сосове. Най-неподходящи и нездравословни са готовите сосове, защото съдържат различни консерванти и захари. За предпочитане са домашно приготвените сосове с малко мазнини и здравословни комбинации от зеленчуци, млечни продукти и ароматни подправки.
Счита се, че нормална порция паста за европейците е около 80 г суров продукт. При спазване на по-строг хранителен режим и диети, количеството може да се намали до 60 г. Кускусът е неизменна част от прочутата средиземноморска диета, както и всички останали видове паста. Най-здравословното съчетание на кускус е с повече зеленчуци и морски дарове. От сосовете предпочитайте тези, които са на база зеленчуци и млечни продукти. Доста подходящ е доматеният сос.
Рецепта за Кускус със зеленчуци по марокански
Необходими продукти: кускус - 4 ч.ч. арабски, зехтин - 4 с.л., лук - 3 глави, нарязани много ситно, бульон - 1/2 ч.ч. зеленчуков, нахут - 1 ч.ч. сварен или от консерва, шафран - 1 щипка, индийско орехче - 1 щипка, куркума - 1/2 ч.л., джинджифил - 1/2 ч.л. на прах, канела - 1 пръчка, домати - 6 обелени и нарязани на четвъртини, моркови - 400 г на кръгчета, ряпа - 400 г бяла, нарязана на пръчици, дюли - 1 брой, нарязана на кубчета, тиквички - 2 броя, на кръгчета, люти чушки - 1 червена, ситно скълцана, стафиди - 1 ч.ч., мазнина - 50 г масло, черен пипер - на вкус, сол
Начин на приготвяне:
Първо, загрейте зехтина и сложете в него сухите подправки, леко разбъркайте и добавете лука. След като омекне, добавете морковите и ряпата. Разбърквайте за 2 минути и добавете тиквичката, дюлята, лютите чушки и нахута. Прибавете доматите и долейте бульон.
Сложете кускуса в гевгир над зеленчуците, похлупете и оставете всичко да се готви за 15 минути. Прибавете след това стафидите и добавете към кускуса малки парченца масло. Похлупете за още 2-3 мин. Накрая се овкусява със сол и черен пипер. Разпределете кускуса в чинии, направете кладенче по средата и сипете от зеленчуците.
Ползи от кускус
Кускусът се счита за здравословна храна, която задължително трябва да присъства в пълноценния хранителен режим. Това се дължи предимно на факта, че се произвежда от грис. Изключително здравословни са и пълнозърнестите варианти на пастата и кускус. Те се получават от ръжено брашно и други пълнозърнести брашна.
Кускусът от просо влияе добре на сърдечната работа и снижава високото кръвно налягане. Заради високото съдържание на магнезий снижава риска от астма и мигрена. Съдържа доста фосфор, който е важен за клетките, а освен това е и подходяща храна за страдащите от диабет. Богат е на фибри, които има редица ползи върху човешкото здраве и неговата превенция.
Разгледайте и нашите прекрасни рецепти с кускус.
Коментари