Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарната роля на Кускуса в Мароко

Кулинарната роля на Кускуса в Мароко

Кус кус
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
94.00 лв.

Когато си мислим за кускус, обикновено го свързваме с онези зърнени закуски, които са ни приготвяли нашите майки и които продължаваме да приготвяме за своите деца. А обикновено към него прибавяме сирене и захар. Дотук добре, но всъщност истинският кускус е рожба на мароканците, които дори имат специален съд, наречен кускусиера, в който го приготвят. И автентичният марокански кускус няма нищо общо с начина, по който ние го ядем.

Ако говорим за кулинарията в Мароко, безспорно няма по-традиционно ястие от кускус. Името му е звукоподражателно и се свързва със звука, издаван от грисовите зърна по време на варенето им. А той се чува най-добре, когато е приготвен в т. нар. кескес, или казано по-просто - кускусиера.

Тя се състои от две части, като в горния съд се подрежда кускуса, за да може да се свари на пара, а в долния се поставят зеленчуците и месото, които пък придават характерния аромат на истинския кускус, приготвян в Мароко. И надали ще видите мароканец, който да слага сирене и захар в кускуса си. За тях това традиционно ястие е основно и може да бъде консумирано както на обяд, така и вечер. И задължително приготвено с много любов.

Предполага се, че не разполагате с кускусиера, но ако искате да приготвите кускус по начина, по който го приготвят в Мароко, можете да използвате просто една дълбока тенджера и метален гевгир, който да сложите върху нея. Ето какви продукти са Ви необходими и как да си направите традиционното мароканско ястие:

Необходими продукти: 850 г агнешко месо от бут, 250 г нахут, 1 глава кромид лук, 1 морков, 1 картоф, 2 домата, 1 малък патладжан, 1 тиквичка, 550 г кускус, 8 с. л. зехтин, 3 скилидки чесън, 1/2 малка зелка, 100 г масло, няколко стръка пресен магданоз, сол, черен пипер, канела, джинджифил и шафран на вкус.

Кускус

Начин на приготвяне: Нахутът се накисва за 7 часа във вода и се оставя да се отцеди. Месото се нарязва и се запържва в маслото и в 3 с. л. зехтин. Кускусът се измива и към него се добавя 1 с. л. зехтин и малко сол. След като месото се е пържило около 5 минути, към него се добавят всички подправки и чесънът, долива се около 2 л вода и се изчаква ястието да кипне.

Тогава се добавят останалите нарязани зеленчуци и нахутът. След около 30 минути в гевгир се поставя и кускусът, който трябва да се задушава 15 минути. След като е готов, се изсипва в купа, добавя се 1 ч. ч. вода, 1 с. л. зехтин и се оставя за 15 минути да почива.

След това отново се слага върху тенджерата с другите подправки, докато омекне напълно. Проверява се дали и останалите продукти са добре сварени, след което кускусът се изсипва в чиниите, в които ще се сервира, гарнира се с останалите продукти и част от соса, в който са се варили.

Предлагаме ви още няколко апетитни рецепти с кускус: Пълнени чушки с кускус, Кускус с печени моркови, Агнешко руло с кускус, Средиземноморска салата от кускус, Пълнени чушки с кускус и гъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest