Въпреки че четете етикетите на храната и наистина наблюдавате внимателно това, което консумирате, има голям шанс да не знаете за тези интересни факти за храната.
1. Слюнката на птицата всъщност е скъп деликатес
Забравете хайвера и скъпите трюфели, слюнката на птиците е храна, която се смята за голям деликатес, поне в Китай. Птича гнездова супа е скъп специалитет, направен от гнезда на редки птици, създадени от слюнката на малките бързеи. Гнездата, които се използват в китайската кухня повече от четири века, се разтварят във вода, за да се направи супа, за която се смята, че има изящен вкус и е от полза за здравето. Тези птичи гнезда се считат за един от най-скъпите хранителни продукти от животни, консумирани от човека.
2. Храната ви може да съдържа следи от насекоми
В САЩ Администрацията по храните и лекарствата (FDA) дава възможност за естествени дефекти в хранителните продукти, което означава, че вашата храна може законно да съдържа следи от неща, които вероятно не желаете да поглъщате. FDA може да започне разследване на храни само след като тя премине над позволените нива, които те определят. Например шоколадът ще бъде изследван само след като достигне 60 или повече фрагмента от насекоми на 100 грама - всичко под това ниво се счита за добре. За фъстъченото масло нивото е по-ниско - 30 фрагмента от насекоми на 100 грама.
3. Плодовете и зеленчуците са по-малко питателни отпреди
Може да се храните с препоръчителните количества плодове и зеленчуци, но е възможно това вече да не е достатъчно за доброто ви здраве.
Проучвания, публикувани в списанието HortScience, показват, че поради съвременните земеделски практики плодовете и зеленчуците са по-малко питателни, отколкото преди около половин век. Днес трябва да ядете осем пъти по-голямо количество портокали, за да получите същото количество витамин А като преди 50 години. За да получите максималните ползи от консумацията на плодове и зеленчуци, хапвайте повечко и по възможност органични продукти.
4. Предварително опакованите салати и зеленчуци може да не са чисти
Когато купувате салата и други свежи зелени продукти предварително опаковани, те ще са минали през процес на миене, но колко чисти са всъщност? В отчета за потребителските съобщения, който се отнася до предварително измитите салати, е установено, че 39% от тестваните 200+ проби съдържат бактерии, които се броят за замърсяване. По подобен начин изследване от Университета на Калифорния, Ривърсайд установи, че в листата на някои от тях, например спанак, има многобройни места, където бактериите могат да останат въпреки измиването. Най-добрият съвет е да измиете добре всички зеленчуци, независимо че са измити и опаковани.
5. Дъвченето на кафе на зърна може да помогне за премахване на лошия дъх
Ако сте си хапнали някоя храна, която води до лош дъх, таратор с чесън например, или страдате от този неприятен проблем и искате да се отървете от него, дъвченето на печени зърна кафе може да ви помогне. Ако предпочитате да пиете кафето си, вместо да го дъвчете, тогава израелски учени са открили, че кафето може да потисне бактериите, които водят до лош дъх, но най-добре то да се пие черно. Други добри възможности за освежаване на дъха ви включват магданоз или листа от мента.
6. Шоколадът е толкова здравословен, колкото плодовете
Казахме по-горе да ядете повече плодове, но би трябвало да ви спим да хапвате и повече шоколад. Изследванията показват, че шоколадът може да бъде също толкова полезен за организма, колкото плодовете. При тестове, които сравняват тъмен шоколад с плодови сокове, произведени от боровинки и нар, се установява, че тъмният шоколад е с по-високо съдържание на антиоксидантите, борещи се срещу болести. За максимална полза е най-добре да изберете тъмен шоколад вместо млечен, тъй като млечният съдържа допълнителна захар и е много по-преработен, което намалява ползите за здравето.
7. Доставките на шоколад може да изчезнат
Лошата новина за онези от вас, които искат да се възползват от предимствата на шоколада, споменати по-горе, е, че има реална опасност той да изчезне. За начало цените на любимите ви шоколадови барове са се увеличили (или баровете се свиват по размер) през последните години поради нарастващото търсене на какао в световен мащаб. Освен това допълнителното търсене от нововъзникващи масови пазари като Китай, Индия, Индонезия, Бразилия и Русия означава, че няма достатъчно какаови дървета, които да задоволят търсенето, а възможността за недостиг на доставки е вече твърде реална.
Коментари