Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Морските дарове, с които испанската кухня ще ви омагьоса

Морските дарове, с които испанската кухня ще ви омагьоса

Морските дарове, с които испанската кухня ще ви омагьоса

Испания е най-големият консуматор на риба и морски дарове в Европа, а Галисия е европейското средище на риболова. Разнообразието от риба и морски дарове, които консумират испанците, е огромно, като някои се считат за традиционни видове, докато други са ценят като деликатеси.

Ето кои морски дарове са консумирани в испанската кухня и кратка информация за тях.

1. Стриди

Независимо дали са малки или големи (големите са доста по-скъпи), те присъстват редовно в испанското меню. Могат да бъдат консумирани както пресни, така и сварени или задушени с подправки. Начинът на почистването им е подобен като този на черноморските миди.

2. Кралски скариди

Могат да се срещнат на много места по света, но кралските скариди, които виреят в Средиземно море, се отличават със своя наситен вкус и се считат за най-добрите.

3. Морски паяци

Морски дарове

Наподобяват раци, но имат косми по гърба си. За по-вкусни се приемат женските паяци, които се приготвят чрез сваряване в морска вода.

4. Норвежки омари

Противно на името им, най-вкусните омари се хващат именно във водите около Испания. Приготвят се предимно на скара.

5. Омари

Считат се за деликатес навсякъде по света, като испанците ги предпочитат пред лангустите, които са смятат за кралиците на ракообразните черупкови организми.

5. Миди

Могат да бъдат всякакви миди, които обикновено се приготвят чрез топлинна обработка за не повече от 10- 15 сек. Черните морски миди и кралските миди са най-тачени от ценителите на морските дарове.

6. Лепас, познати на мнозина и като гъши полипи

Това са вид ракообразни, от които се яде само малка част, но са много вкусни. Приготвят се чрез варене.

7. Морски охлюви от типа наваха

Морските охлюви са деликатес от испанската кухня

Мекотелите, които имат формата на нож, могат да бъдат приготвени по най-ралзичен начин, включително и пълнени. По-бързо стават обаче на пара или на скара.

8. Калмари

Добре познати са на повечето от нас и се приготвят в собствен сос или калмарите се пълнят.

9. Октоподи

Октоподът е традиционен за испанската кухня

Има много видове октоподи, обитаващи водите около Испания, както и много рецепти за приготвянето им. Деликатес е сушеният октопод.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

2
50
40
31
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Сергей Анчев
Сергей Анчев
Ама то голямо преписване пада. Може ли авторът да каже откъде са снимките.
Защото аз ще му кажа.
24.05.2019 13:10