Перленият ечемик се получава от ядрото на ечемика, който е олющен няколко пъти, а името му идва заради приликата със сладководните перли.
В световния ден на кашата - 10 октомври, нека поговорим повече не за любимата ни овесена каша за закуска, а за една не по-малко вкусна, но много по-специална каша за старт на деня.
Кашата от ечемик сега е незаслужено забравена и все пак тя е известна още от древността. За дълго тя се е считала за царска храна и е била недостъпна за обикновените хора. Варена по специален начин в мляко, тя е била любимо лакомство на цар Петър І.
Полезните свойства на ечемика
Кашата от ечемик е ценен източник на хранителни вещества, необходими на организма за нормалното функциониране и е шампион при зърнените култури на минерали; калций, калий, желязо, мед, манган, цинк, никел, стронций, кобалт, хром, йод, бром и фосфор.
Тя съдържа много лизин – аминокиселина, която активно участва в синтеза на колаген. А именно той е този, който поддържа кожата еластична и забавя образуването на бръчки. Богат на минерали и витамини от група В, както и А, РР, Е, кашата от ечемик може да се нарече еликсир за здраве и красота.
Редовната консумация на грис от ечемик поддържа не само красотата на кожата, но и намалява теглото. Перленият ечемик е ситен и нискокалоричен продукт, богат, на фибри, необходими за нормалната перисталтика на червата, както и протеини.
![Перлен ечемик](/files/lib/600x350/barley.webp)
За да се отвори и даде целия си вкус и полза, перленият ечемик трябва да бъде сварен правилно. Преди да го сварите, се накисва във вода за една нощ - залейте 1 чаша грис с 1 литър вода.
На сутринта измийте и преплакнете гриса няколко пъти чрез триене между дланите и го залейте с 2 литра предварително затоплено до 40 °C прясно мляко. Поставете съда на слаб огън (без капак) и след като млякото кипне, поставете съда на водна баня при вече затворен капак за 3 часа. Бежовият цвят и вълшебен вкус на печено мляко подсказват нейната готовност.
Не се страхувайте от дългото готвене, защото на кашата сте нужни само в първия етап на готвене до кипването на млякото, след което в действителност сама се готви.
![Каша от перлен ечемик за Красота](/files/lib/600x350/woman-perfect-skin4.webp)
Правилно свареният перлен грис буквално се топи в устата. Той е наслада дори и за тези, които никога не са опитвали каша от ечемик – пригответе я побързайте!
Вижте още вкусни предложения за:
- пилешка каша.
Коментари