Сред екзотичните изтънчени вкусове кардамонът няма солова роля. Той е пикантно допълнение, което с вкус и аромат допринася за празника на сетивата.
В Близкия и Далечния Изток родената в Индия подправка се добавя към чая и кафето, а в арабския свят е ценена напитка за потентност. Бедуините пускат зрънцата кардамон през чучура на чайника и при разливането, горещата напитка изплаква зрънцата и поема от тяхното благоухание.
Кардамонът подчертава естествения аромат на напитката, намалява риска от сърдечни смущения. В Китай слагат кардамон в чая, за да им даде повече мъдрост, а индийците пият чай Масала с много кардамон и канела.
В Кашмир подправят с кардамон зеления чай със сладък вкус, а в западните области правят билков чай с щипка от ароматната подправка. Подходящ е за тонус, при сърцебиене, като антидепресант, срещу умора и стрес.
Лековитите и тонизиращи свойства на чая от кардамон се дължат на химическия му състав. Той съдържа ценни микроелементи, между които магнезий, желязо, калций, цинк, масла и комплекс от витамини, между които могат да се споменат РР, В комплекс, аскорбинова киселина.
Заради отхрачващото и противовъзпалително действие напитката се използва срещу гадене и повръщане, при астма и бронхит, за облекчаване на мигрената и при зъбобол, при заболяване на бъбреците и пикочните пътища, за по-спокоен сън.
Чаят от кардамон може да се приготвя по различен начин, но винаги подправката е в тандем с друг вид чай, тя е щипката екзотика, която засилва лечебната сила на класическия чай. Най-приятен е този, при който кардамонът се сварява отделно от чая и после двете течности се смесват.
Как да си приготвим чай от кардамон?
В 1. 5 литра вода, която трябва да кипне, се слагат 9-10 шушулки зелен кардамон, които представляват самия плод на подправката. Вари се на слаб огън около 5 минути. След това се запарва още 15 минути.
Отделно се сварява някакъв вид силен чай - зелен, черен Цейлонски, заедно с парченце лимон или портокал. Когато чаят е готов, кардамонът се кипва отново и се смесва с чая. Запарва се няколко минути.
Подходящи подправки са мед, мляко, канела.
Чаят може да се приготви и като кардамонът и чаят се варят заедно, като най-напред във врящата вода се пуска кардамон, а после се добавя и чаят. Такава напитка стопля и предпазва от простуди, затова е добра за зимен чай.
Коментари