Стара Средиземноморска мъдрост гласи „Както виното за душата, така е зехтинът за тялото.“
Наричан и течното злато, зехтинът не е обикновена мазнина, а истински дар от природата. Според повечето специалисти диетолози тайната на Средиземноморската диета, която е световно призната, се крие освен в употребата на свежи и сезонни плодове и зеленчуци, така и в използването на зехтин като заместител на слънчогледовото, рапичното или палмовото олио. Или както казва италианският шеф готвач Джорджо Локатели- Истинският зехтин не е просто мазнина- той е история, култура и здраве в една капка.
В следните редове нямаме за цел да ви изброяваме всички предимства от консумацията на зехтин, защото те са добре известни на масовия потребител, интересуващ се за здравето си.
Като всеки друг хранителен продукт обаче, така и зехтинът има определен срок на годност, както и поради влиянието на различни фактори може да се развали, губейки хранителните и вкусовите си качества. В изключително редки случаи може дори от полезна да се превърне във вредна за здравето мазнина.
Ето 10 признака, че зехтинът е развален:

1. Изтекъл срок на годност
Добрият зехтин има срок на годност 18-24 месеца, стига да е съхранен в тъмна стъклена бутилка. Ако закупувате зехтин в метални или пластмасови опаковки, имайте предвид, че той ще се развали по-бързо. Задължително следете датата му на годност, поставена от производителя му.
2. Неправилно съхранение
Дори и да отговаря на изискванията за краен срок на годност, зехтинът може да се развали ако е съхраняват прекалено дълго време в топло помещение или пък на пряка слънчева светлина.
3. Зехтинът има горчив или кисел вкус
Качественият зехтин в действителност има леко горчив вкус, но ако той е прекалено кисел или пък горчив, то значи е негоден за консумация.
4. Мирише на застояло
Свежият зехтин трябва да има аромат на маслини и трева, но ако мирише на плесен, то не го използвайте.
5. Зехтинът е безвкусен
В случай, че зехтинът няма никакъв вкус, то или е остарял или е фалшив.
6. Зехтинът е мътен и с утайка

Зехтинът, който държите в хладилник, както и нефилтрираният зехтин, могат да образуват утайка, но ако към нея са добавени и нехарактерни частици, то по-скоро е негоден за употреба или е фалшив.
7. Променя цвета си
В случай, че зехтинът придобие кафяв или бледожълт цвят, това е признак, че е оксидиран.
8. Не замръзва в хладилника
Чистият зехтин замръзва (не достига чак до замръзване, но значително се сгъстява) при по-ниски температури и ако това не се случи, най-вероятно към него са добавени и други масла.
9. Прекалено лепкав или мазен послевкус
В случай че при консумация на зехтина, той оставя прекалено мазен, лепкав и неприятен послевкус в устата ви, най-вероятно е развален.
10. Зехтинът е прекалено евтин или върху опаковката му липсват необходимите за класификацията му сертификати.
Няма никакъв шанс, особено през последните години, да си закупите евтин зехтин и той да е качествен. Зехтинът отговаря напълно на правилото, че качеството струва пари.
Друг важен сигнал за неговото качество е на него да има определения какъв точно зехтин е - Екстра Върджин, Студено пресован, Маслиново олио и т.н., както и сертификатите PDO/DOP (Protected Designation of Origin), отговарящи за защитения му произход.
Вижте още какво е озониран зехтин, както и погледнете задължително тези причини да пием по лъжица зехтин всеки ден.
Коментари