Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Ето как да разпознаем развалените храни (освен по миризмата)

Ето как да разпознаем развалените храни (освен по миризмата)

разпознаване на развалена храна

Различните храни се развалят по различен начин. Някои издържат по-дълго, а други са по-краткотрайни. В повечето случаи миризмата и видът на храната ни подсказват кога е дошло времето да бъде изхвърлена.

Но има и продукти, при които е почти невъзможно да се разбере кога стават за консумация и кога срокът им на годност е изтекъл. Затова решихме да ви покажем няколко такива продукта и да насочим вниманието ви към признаците, които показват, че вече са негодни.

Масло

Може да си мислите обратното, но и маслото има срок на годност. Ако го държите извън хладилник, трябва да го използвате до 2 седмици. След този период е необходимо да го изхвърлите, тъй като светлината и топлината, на които е било изложено през това време, са ускорили развитието на бактерии. А ако го държите в хладилник, годността му е 4 седмици.

Краве мляко

млякото лесно се разпознава, когато е развалена

Можете да проверите дали млякото е развалено по два начина. Първият е като го подушите – когато млякото е развалено, има отвратителна миризма. Вторият начин е да видите дали е пресечено т.е. стои на пластове, ако е така, то трябва да го изхвърлите.

Неживотинско мляко

Става дума за соевото, бадемовото, кокосовото и другите алтернативни млека. Може да не ви се вярва, но те също се развалят. За разлика от животинското мляко обаче, тук разделянето на пластове не означава, че млякото е развалено. Достатъчно е да го разклатите и то отново е годно за консумация. Въпреки това е желателно да не го употребявате след десетия ден след приготвянето му, тъй като в него се развиват бактерии.

Фъстъчено масло

За наша радост фъстъченото масло има голяма трайност. То може да се използва месеци след отварянето на бурканчето, дори ако е оставено извън хладилника. Причина за това е, високото съдържание на мазнини и масла, които се съдържат във фъстъченото масло. Те пречат на голяма част от бактериите да виреят и да се размножават в него.

Но то може да се развали. Обикновено причина за това е продължителното излагане на топлина, светлина и бактерии. Когато се развали, се появява разслояване на слоевете и се променя вкусът му.

Ориз

оризът не се разваля лесно, но все пак се случва

Оризът е една от най-дълготрайните храни, което го прави толкова предпочитан. Той може да бъде държан с месеци в шкафа без да има каквито и да било признаци за разваляне. Но като всяка друга храна и той може да се развали. Един от най-податливите на разваляне видове е кафявият ориз. При съхранение на стайна температура той може да се използва до 6 месеца, при съхранение в хладилник – до 1 година, а при замразяване – до година и половина. Ако е сготвен може да издържи до 6 дни.

Червено месо

Промяната на цвета е най-сигурният признак, че червеното месо, а и не само то, е развалено. Потъмняването на месото означава, че качеството му се влошава и че в него могат да се развият бактерии. Ако то е придружено и от неприятна миризма, не бива да се консумира дори и след термична обработка.

Птиче месо

Месото на различните видове птици има различен цвят – синкаво-бял, розов, жълт, в зависимост от храненето и особеностите на птицата. Има случаи, при които месото на птици от един и същи вид има различен цвят без да е развалено. Затова е трудно да разберете кога месото не е годно за консумиране. Най-сигурният знак за това е потъмняването. Появата на различни нюанси на собствения цвят на месото също е белег за негодността му.

Риба

Рибата има специфична миризма, затова не можете да определяте годността й по нея. Прясната риба е лъскава и еластична и има прозрачни очи. Белег за негодността й е потъмняването на очите, както и още по-неприятната миризма. Също така трябва да знаете, че рибата не може да стои охладена повече от 24 часа. Когато те изтекат, трябва да я сготвите или изхвърлите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest