По традиция всеки приготвя обилна трапеза за Коледа, но за да не навредим на организма си с обилното хранене, има няколко ценни съвети, които трябва да се спазват.
Диетологът професор Донка Байкова казва, че разнообразните блюда и лакомства трябва да се сервират поетапно, за да не натоварвате тялото си и да не ви става тежко.
Ако пълните чиниите си с всичко, което е сервирано на масата, в следващите дни няма да се чувствате особено добре. Но ако ястията се сервират едно след друго и между тях има разумен интервал от време, няма да навредите на организма си, коментира професор Байкова.
Дългите часове на празничната трапеза ни предразполагат да се храним по-обилно, а когато всички приготвени гозби са сервирани веднага, организмът ни няма достатъчно време, за да си почине.
Диетологът съветва и преди да седнете на масата, да изпиете нещо освежаващо като чай или домашно приготвена лимонада. Може да хапнете и няколко резенчета цитрусови плодове. Много полезен е също и чаят от мента с резенчета джинджифил.
Погрижете се и на трапезата да има достатъчно салати, защото много често по Коледа и Нова година хапваме и без наистина да сме гладни. В този случай е добре да сервирате салати от кореноплодни зеленчуци като моркови, ряпа и цвекло.
Традиционните сарми може да се приготвят ориз, булгур, просо или киноа. Леките зеленчуци също да полезен избор към менюто.
На масата поставете и салта от обезсолена туршия. Старайте се също да не прекалявате със солените ястия, защото солта е водосъдържаща и причинява подуване.
Коментари