Разбираме, че някои хора просто не си падат по спанака, зелето или другите зеленчуци. Но как все пак можете да направите здравословен избор на диета, ако мразите зеленчуците?
Лесно е да се проповядва ползата от здравословното хранене без да се има предвид, че някои хора просто презират зеленчуците. Откриването на вкусове и текстури, които ви харесват, може да бъде предизвикателно начинание, но е възможно. Така че, следващите съвети ще ви помогнат да започнете да ядете повече зеленчуци.
Ще продължим да следваме принципа, че яденето на храни, богати на антиоксиданти и фибри, е предимство, но с разбирането, че мисълта за зеле може да бъде непривлекателна, а мисълта да напълните половината си чиния със зеленчуци - плашеща, ако никога не сте се хранили здравословно.
Според изследванията, омразата към някои зеленчуци може да се свежда до определен ген, който кара някои съединения да правят усещането за вкуса по-горчиво. Поради тази причина за някои хора е по-трудно да се наслаждават на зеленчуците, особено на кръстоцветни зеленчуци като броколите. Понякога отвращението може да произтича от детството.
Все пак може да настъпи момент, в който да поискате да започнете здравословно пътешествие, за да отслабнете малко, да спестите малко пари, като готвите по-често у дома, или просто да подобрите цялостното си здраве, като добавите повече антиоксиданти. За щастие не сте обречени за цял живот, ако зелените неща не са вашата храна. Ето няколко съвета, с които да се храните здравословно, ако мразите зеленчуци:
1. Добавете малко малко зеленчуци към храни, които вече харесвате
Опитите ви за включване на зеленчуци към менюто може да са толкова прости, колкото да добавите парче домат и малко рукола или маруля към вашия хамбургер, да замените пържените си картофи с печен картоф или просто да добавите шепа спанак и малко гъби към сутрешния си омлет. Можете дори да опитате да настържете малко моркови и тиквички в сос за паста с кайма.
2. Опитайте различна текстура
Ако имате отвратителни детски спомени за варени, кашести зеленчуци, опитайте да пържите, печете на фурна или пара, докато намерите текстурата, която можете да понесете. Може да отнеме малко време, но зеленчуците могат да бъдат много различни, когато са приготвени по различна технология.
3. Не подминавайте замразените зеленчуци
Като човек, ненавиждащ зеленчуците, може да се притеснявате да купувате пресни продукти, само защото може да ги изхвърлите в кошчето след седмица. Но замразените зеленчуци могат да бъдат спасителна благодат - и на тях също не им липсва хранителна стойност. Съхранявайте някои зеленчуци по ваш избор във фризера, за да ги добавите към ястията, докато опитвате да започнете по-здравословно хранене.
4. Насладете им се, като започнете деня си с тях
Ако знаете, че няма да имате време да приготвите ястие със зеленчуци по-късно през деня, опитайте да си набавите хранителните вещества първо сутрин. Независимо дали става въпрос за авокадо и малко рукола на препечен хляб, или шепа спанак и домат в омлет - това е добро начало.
Ако харесвате смутита, тренирайте се да се наслаждавате на шепа зелении в любимата си плодова смес. Едва ли ще ви е по вкуса, но ще се възползвате от предимствата.
5. Играйте с вкусовете
Може да отнеме време, за да определите какво ви харесва, но зеленчуците не трябва да бъдат безвкусни. Експериментирайте, като добавяте към тях различни билки и подправки, зехтин, лимонов сок или балсамов оцет.
Коментари