Дори и да не сте любители на зимните спортове, сигурно намирате някакво очарование в красивите снежни пейзажи и неповторимите природни гледки. А за типично зимната кухня да не говорим - дългоочакваното кисело зеле, поднесено с джоланче, любимите ни туршии, топлата боб чорба и още какви ли не други вкусотии, които сме свикнали да поднасяме зимно време на трапезата ни.
А какво ще кажете за зимните десерти, с които кухнята ни се изпълва с аромат на ябълки, канела и т.н. Или пък за постните торти и сладкиши, които се поднасят на Бъдни вечер и периода на Коледния пост преди това?
Мммм, всичко това е много апетитно, но сигурно всяка година се сблъсквате с проблема какъв постен сладкиш е подходящ за Бъдни вечер или просто така, когато ви се похапва нещо сладко по време на Коледния пост.
Все пак надали искате всяка година да гощавате семейството или гостите си с един и същ десерт. Ето защо тук ще ви предложим лесна рецепта за постна торта, с която да впечатлите всички.
Необходими съставки:
- 3 ч.ч. брашно;
- 1 ч.ч. олио;
- 200 г захар;
- 100 г сладко от ябълки, като количеството зависи от консистенцията на самото сладко (можете да използвате и сладко от друг плод, но както казахме, ябълката се свързва именно със зимните празници);
- 2 ч.ч. вода;
- 1 ч.л. сода за хляб;
- 1 ч.ч. настъргани ядки;
- 1-2 пакетчета ванилия;
- 1/2 ч.л канела;
- ванилова захар и кокосови стърготини на прах за поръсване и съответно за украса
Много е важно да уточним, че мерките много зависят от големината на тортата, която искате да "получите", за да впечатлите гостите си. Това означава, че ако спретвате голямо тържество за Бъдни вечер, на което ще каните много хора, е добре да използвате мерни единици като 1 ч.ч., но ако сте само със семейството си, което наброява около 3- 5 члена, то е добре да намалите всички изписани пропорции и вместо 1 ч.ч. да използвате за мерна единица 1 к.ч.
Начин на приготвяне:
В купа смесвате пресятото брашно, содата, канелата, захарта и ванилията. След това добавяте водата и мармалада, като разбърквате с телена бъркалка до получаването на хомогенна смес.
Към нея можете да прибавите и част от настърганите ядки.
Изсипвате тази смес в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка и печете вашата постна торта в предварително загрята на 180 градуса фурна.
След като сте убедени, че тортата е готова (необходимо е да пробвате дали тестото е готово с помощта на клечка за зъби), е редно да ѝ придадете вид на торта.
Разрежете 2 блата, които може да слепите с крем от банани, малко разтопено кокосово масло, авокадо, захар на вкус и какао - всичко се хомогенизира и се оставя леко да стегне, преди слепването и измазването на тортата.
Разбира се, за вашата постна торта може да използвате която и да е рецепта за постен крем, да намажете просто с любимото си сладко и да поръсите с смлени ядки, постни бисквити или кокосови стърготини.
Останалата украса вече е в ръцете на собственото ви въображение.
Коментари