Когато говорим за ретро торти, това не означава, че става въпрос за модерни торти, при които се използват всякакви нововъведения в сладкарското изкуство, но са украсени с ретро автомобили, с хора, облечени в ретро стил или каквато и да е друга украса, която по нещо напомня за понятието "ретро".
В случая става въпрос за този вид торти, които с любов са приготвяли майките и бабите ни за най-тържествените поводи и които продължаваме да консумираме с удоволствие, стига да можем да си ги приготвим сами. Ето 2 рецепти за ретро торти, превърнали се в истинска класика:
Торта Добуш, любима на Австро-Унгарската императрица Елизабет
Необходими продукти: 3 ч. ч. захар, 350 г масло, щипка сол, 1 бр. бакпулвер, 3 яйца, 500 мл прясно мляко, 4 1/2 ч. ч. брашно, 2 жълтъка.
Начин на приготвяне: От 100 г разтопено масло, 1 ч. ч. захар, яйцата, солта и около 1 1/2 от брашното, което е размесено с бакпулвера, се оформя гладко тесто. Разделя се на пет топки, от които се разточват блатове за торта и се пекат за около 5 мин. всяка на предварително загрята на 180 градуса фурна.
Отделно 1 ч. ч. захар се карамелизира и към нея се добавя около 1/2 ч. ч. вода, Слага се отново на котлона и се бърка до разтапянето на карамела. В друг съд се слага млякото да се вари с 4 с. л. брашно до получаването на крем.
Към него се прибавя крем карамелът и всичко се разбърква и оставя да изстине. Масленият крем се приготвя от разбитите 250 г масло с 1 ч. ч. захар и жълтъците. Двата крема се смесват и се порцират, за да може да остане крем за намазване на тортата и отгоре.
Всеки блат се намазва и се реди красива торта, която накрая се покрива с крем и отгоре се украсява с натрошена карамелизирана захар.
Торта Маркиза
Необходими продукти: 250 г масло, 250 г пудра захар, 3 яйца, разделени на жълтъци и белтъци, 150 г разтопен и охладен шоколад, мармалад или сладко от плодове по желание, 1 опаковка бишкоти, разбита сметана и настърган шоколад за украса.
Начин на приготвяне: Прясното масло, пудрата захар и жълтъците се разбиват до получаването а хомогенна смес. Към тях се прибавят шоколада и разбитите на сняг белтъци. Бишкотите се намазват с мармалада и с една част от тях се покрива дъното на формата за тортата.
Останалите бишкоти се подреждат изправени и се подреждат около периферията на съда, а кремът се изсипва в средата. Тортата престоява 1 нощ в хладилника, обръща се и се украсява с разбита сметана и настърган шоколад.
Коментари