Всяка година на 3 февруари американските граждани празнуват Националния ден на тортата от моркови.
Малко история за Морковената торта
Заради своя сладък вкус морковите се използват още от Средновековието за подслаждане на различни ястия. Тогава подсладителите били скъпи, медът не бил достъпен за всички, а морковите съдържат повече захар от всеки друг зеленчук (с изключение на захарното цвекло), така че те намират своето място както в солени, така и в сладки ястия.
Морковната торта е уникално сладкарско творение, създадено на база на средновековния фаворит, наречен Морковен пудинг. Популярността на Морковената торта се увеличава по време на Втората световна война. Поради системата за нормиране на захарта и храните, съдържащи захар, те стават недостъпни. Но има много консерви от моркови и когато войната приключва, възниква въпроса: Какво да правим със запасите от тези зеленчуци?
Британското министерство на храните популяризира рецепти за пудинги от моркови, пай с пълнеж от моркови и торти с моркови. Морковите започват да рекламират като най-добрия и здравословен продукт. Бизнесмените се възползват от тази идея, като зареждат консервите по тезгяха на сладкарници и кафенета.
Съединените американски щати имат известна история, свързана с Морковената торта. Има документи, според които президентът Джордж Вашингтон се е наслаждавал на това вкусно лакомство в Долен Манхатън. Той посещавал механа, наречена Fraunces Tavern. Има стара готварска книга, която е съставена, за да записва и почита ранните американски рецепти. Готварската книга на тринадесетте колонии е създадена от Мери Донован, Ейми Хетрак и Франсис Шул. В тази книга те предлагат точната рецепта за любимата Морковена торта на президента Вашингтон.
Крайната точка в отличителните качества на Морковения пай е поставена от американското здравеопазване през 70-те години, определяйки десерта като здравословен и нискокалоричен. Разбира се, може да поспорим за последния факт, но това друг път.
Днес има огромен брой рецепти за Морковена торта - от най-простите (моркови, брашно, масло, захар, яйца и брашно) до сложни, когато морковите например се карамелизират в захар или орехите се калцинират със сол, преди да се добавят към тестото. Много рецепти включват допълнителни съставки: ядки, сушени плодове, подправки, кафява захар, кокос, цитрусова кора, алкохол и др. Също така морковната торта може да е и вегетарианска, като яйцата се изключват от съставките, а маслото се заменя с растително.
По отношение на декорацията също нещата не са толкова прости. Класическата ресторантска версия е три блата с бял крем от сметана и крема сирене като Филаделфия, отгоре е украсена с накълцани орехи и / или "цветя" от моркови и др.
Интересни факти за морковите и Морковената торта
- Във Великобритания има музей на морковите;
- В европейските страни от 1991 г. морковите са признати за плодове. Факт е, че Португалия произвежда сладко от моркови, а според европейското законодателство сладкото може да се прави само от плодове. Португалецът постигна признанието на морковите като плод, за да не нарушава този закон;
- В Германия „войнишкото“ кафе се приготвя от печени моркови, чиято рецепта все още се запазва в някои села. Това кафе има прекрасен аромат, вкус и дори ободрява.
Интересни факти за морковите и Морковената торта
За бисквитено морковено тесто ще ви трябват:
- 3 яйца;
- 200 г бяла (или кафява) кристална захар;
- 3-4 г сол;
- 100 мл рафинирано растително масло;
- 50 мл сметана;
- 355 г брашно;
- 14 г бакпулвер;
- 4 г сода;
- 7-10 г канела на прах;
- 4 г смляно индийско орехче;
- 350 г моркови;
- 50 г орехови ядки.
За крема:
- 500 гр извара, втрита през сито (или крема сирене);
- 300 гр меко масло;
- 300 гр пудра захар;
- ванилов екстракт на вкус.
Приготвяне на Морковена торта
Стъпка 1: Направете смес от яйца, сол, захар, растително масло и сметана. Консистенцията и трябва да бъде възможно най-еднородна.
Стъпка 2: Важно е правилно да настържете морковите за блатовете за тортата. Не трябва да се окажат твърде едри, това ще ги направи твърде забележими в готовата бисквита, така че ги настържете не по диагонал, а перпендикулярно.
Стъпка 2: Нарязаните (но не прекалено фино) ядки трябва леко да се зачервят на сух горещ тиган. Тези продукти ще са необходими в самия край на месенето на тестото.
Стъпка 4: Останалите сухи съставки трябва да смесите добре в отделен съд. Пресейте ги и разбъркайте, след което добавете на малки порции към течните съставки.
Стъпка 5: След това се добавят морковите и ядките, всичко бързо се смесва и се прехвърля в подготвена форма.
Стъпка 6: Тестото се пече на 180 градуса за 40 минути, когато е цялото. Ако го разделите на 3 или 2 части, които да печете отделно, времето за печене се намалява до 30 или 20 минути.
Стъпка 7: За крема за торта разбийте маслото и пудрата захар на ниска скорост, след това добавете изварата и екстракта от ванилия на вкус, разбийте отново. Оставете крема да се стабилизира леко на студено.
Стъпка 8: Разрежете готовият охладен блат а 2 (3 или 4, в зависимост от умението ви) блата, намажете всеки блат с крем, оставяйки малко крем за отстрани и отгоре.
Стъпка 9: След като тортата е напълно сглобена и покрита с крема, можете да я украсите с трохи от блата, ядки, изсушени настъргани моркови или друго по ваш избор.
Стъпка 10: Насладете се на прекрасния лек вкус на прочутата класическа морковена торта!
А ако искате да спестите някоя друга калория, изпробвайте тази нисковъглехидратна морковена торта. Ако пък този вкус не ви е достатъчен, изберете си някой от тези уникални рецепти за морковен кекс или морковен сладкиш.
Коментари