Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Любопитната история на фокачата

Любопитната история на фокачата

Любопитната история на фокачата

Когато става въпрос за изкушенията на италианската кухня, всички моментално се сещат за пицата. Има обаче близко до нея кулинарно вълшебство с адрес от Ботуша, което е също толкова известно, но и много по-древно. Нарича се фокача.

Фокачата на практика представлява вид хляб, познат в Италия от времето на Римската империя. Името на плоския хляб идва от думата focus - огнище, тъй като са я пекли в огнището.

В Италия много ценят традициите по отношение на храната и затова печивата като знаменитата фокача оцеляват във времето.

Плоският хляб фокача, замесен със зехтин и билки, е на почит в родината си, особено в област Пулия, където местните жители винаги го предпочитат и там фокачата заменя хлебчето, което е традиционно в бургерите.

Външно този хляб е по-дебел от пицата, доста по-пухкав и ароматен, защото в него са сложени билки като розмарина, мазнина като зехтина, а освен това неизменно присъстват маслините и сушените домати.

Фокачата може да бъде сбъркана от лаиците с френския хляб фугас, тъй като е много сходна с него, но ароматът на фокачата е отличителна черта при италианското предложение.

Фокача

В по-далечни времена, когато в Рим още не са познавали маята, замесвали съвсем просто тесто от брашно, сол, вода и зехтин. После го изпичали на огнище. С течение на времето рецептата започнала да се обогатява. Домакините прибавяли и продукти, които им се намирали у дома. Върху основата от тесто слагали гъби, маслини, подправки, сезонни зеленчуци. После започнали да запичат кашкавал отгоре. И така постепенно рецептата се избистрила до пицата.

Фокачата продължава да се приготвя и днес, като в различните италиански региони има различни традиционни начини и рецепти за фокача. Интересна е фокачата с пресни домати или тънко нарязани картофи, наречена focaccia Barese. Традиционната за Генуа фокача дженовезе (focaccia Gevovese) е тънко хлебче със зехтин и червен лук, а в областта Лигуриа е популярна фокача ди росо (focaccia di Recco), която е със сирене. Във Венето се прави сладък вариант за Великден.

Класическата фокача се пече на дърва и се сервира като закуска, със супа или салата, а също и като хлебна основа за сандвичи. Може да се консумира в тънкия хрупкав вариант или по-плътна и мекичка, с пълнеж от подправки и чуден аромат. Тя е една невероятно добра алтернатива на традиционния хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest