Декорът на масата определено е тортата. Няколко етажна и да прилича на царица от празника, независимо дали става дума за торта за сватба, рожден ден, годишнина или друг любим ден.
Дори най-изтъкнатите сладкари по света смятат, че такава торта е върхът на кулинарното изкуство. Какво можем да кажем, триетажната торта не е лесна работа. Най-важното е да бъдете търпеливи, да си направите успешен план, но и да научите няколко трика.
Грешките на другите е най-образователният материал. Ако си мислите, че за да приготвите торта на три степени, е достатъчно да наредите три торти с различен диаметър една върху друга в низходящ ред, е по-добре да забравите за тази идея.
Какво се случва, ако не спазвате технологията на сглобяване?
Най-често срещаният страничен ефект е деформацията на дънната торта, която не издържа на налягането на горната торта. Тя може да се разпадне или да се наклони в една посока. Поради деформацията на долната торта и горните торти ще се деформират и срутят. За да избегнете такъв неприятен момент насред тържеството, си струва да обърнете внимание на теорията.
Как да избегнете разпадането на тортите и надеждите?
Възползвайте се от трика, който ще укрепи конструкцията. А за нея ще ви трябват бамбукови шишове и коктейлни сламки. Намерете центъра на всяка торта и поставете белег. Измерете радиуса на втората торта и оставете същото разстояние от центъра на дънната торта. Маркирайте внимателно и поставете втората торта върху първата. Маркировката ще помогне, за да избегнете изкривяване. Следвайки същия принцип, поставете и най-горната торта.
Работата с квадратните и необичайните (сърце например) торти е още по-лесна, няма да създадат трудност на тези, които разбират принципа, как да се справят с триетажна торта.
А сега и забавната част. В центъра на тортата правите пробиване с шиш, пробивате и трите торти отгоре до долу. Леко завъртате шиша и вмъквате сламките, измъквате шиша и наливате разтопен шоколад в сламките (най-удобно е това да стане със спринцовка) и потапяте шиша в него. По същия начин се правят някои по-леки оси около средната, те няма да позволят на тортата да се разпадне отстрани.
Логично е да се предположи, че колкото по-леки са средната и най-горната торти, толкова по-малко проблеми ще създаде за устойчивостта. За долната торта изберете по-тежко тесто, като брауни рецепта или медени кори за торта. За втората и третата торти изберете леко или бутертесто, като за торта Наполеон например. Леките кокосови торти като торта Рафаело, също няма да утежнят конструкцията и ще придаде вкус с незабравими нотки.
Преди да започнете, помислете как ще изглежда вашата торта. Може би си струва, да затегнете тортата със слой крем между всяка. Избягвайте твърде течните кремове, ако се затруднявате с избора, изберете безпогрешния вариант – разбити масло и варено кондензирано мляко, преди употреба поставете крема в хладилник за 20 минути. Този крем не само не тече, но и запазва формата си. И благодарение на гъстата консистенция на кондензираното мляко тя стяга тортите помежду си, осигурявайки допълнителна сила.
Дайте воля на въображението си и декорирайте вашата празнична торта с захарно тесто и гъсти желета, под формата на прекрасни замъци, украсени с герои от любими снимки или приказки.
Коментари