Тортия, позната в България и като тортиля, е вид испански омлет, който се приготвя от яйца и картофи. Понякога към основните съставки се добавят нарязани наденички, люти чушки, лук.
Съществуват много рецепти за прословутия испански специалитет, като продуктите могат да се разминават леко. Основната съставка – яйца, обаче си остава.
Именно това прави специалитета недостъпен за веганите и вегетарианците, които не консумират яйца. За всички тях обаче имаме добра новина.
Всъщност има начин да си приготвите веган тортия, при това без да се лишавате от характерния за специалитета вкус. Ето и рецептата за известния испански омлет.
Необходими продукти: 4 картофа, ½ глава лук, 16 с.л. нахутено брашно, 16 с.л. топла вода, 2 скилидки чесън, сол, черен пипер, 1/3 ч.л. куркума, 2 щ. червен пипер, олио/зехтин – за готвене
Начин на приготвяне: В дълбока купа сипете брашното и подправките. Налейте топлата вода и разбъркайте до хомогенна смес. Оставете настрана.
Наситнете лука и чесъна. Задушете ги в малко мазнина. Извадете ги и в същия тиган запържете картофите, които предварително сте обелили и нарязали на колелца.
Прехвърлете всички задушени продукти в купата с разтвореното нахутено брашно. Разбъркайте добре. Тази смес изсипете в намаслен тиган с незалепващо покритие.
Печете от едната страна до златисто и след това обърнете тортията или я вкарайте във фурната, за да се доизпече и отгоре. Вашата веган тортиля е готова!
Бележка: За да е по-диетична веган тортията, вместо пържени картофи можете да използвате сварени такива.
Коментари