Тортелините са това за италианците, което са пелмените за руснаците. Този вид паста е с плънка и може лесно да бъде приготвен в домашни условия. Така със сигурност ще знаете съставките на тортелините, ще можете да си изберете сами техния пълнеж и да ги приготвите с подходящия сос.
Тестото за замесването им е стандартно и се приготвя от 300 г брашно, 3 яйца, 1 с. л. зехтин и 1 ч. л. сол. Меси се до пулчаването на гладко тесто и ако е необходимо, се добавя малко вода. Сместа се оставя за около 30 минути и след това се разточва. От формички се правят квадратчета, в центъра на които се слага избраната плънка, затварят се по диагонал, придобивайки формата на пръстенчета и се варят в подсолена вода, докато започнат да изплуват на повърхността.
Плънката може да бъде приготвена от подправена кайма, от различни на вид сирена и кашкавали, от маслинова паста, от хайвер, от спанак и сирене, от шунка или луканка с кашкавал и от какво ли още не. След като сте приготвили своите тортелини, можете да избирате с какво да ги залеете, така че наистина да придобият перфектен вкус. Ето няколко варианта за сосове към тортелините:
Доматен сос
Необходими продукти: 450 г консервирани или пресни обелени домати, 1 ч. ч. червено вино, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 1 ч. л. мед, 2- 3 листенца салвия, 1 дафинов лист, 1 ч. л. босилек, 1 ч. л. риган, 3 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Ситно нарязаните домати се слагат заедно с целия обелен лук, салвията, дафиновия лист и виното да врат. След като течността започне да се изпарява, се добавят ситно нарязаните скилидки чесън, а лукът се премахва, тъй като вече си е пуснал аромата. Малко преди сосът да стане достатъчно гъст за поливане на тортелините, се прибавят останалите подправки, а дафиновият лист и салвията се изваждат.
Сос с топено сирене и сметана
Необходими продукти: 200 мл течна сметана, 1 опаковка топено сирене, 10 гъби, 3 с. л. масло, сол, риган и босилек на вкус
Начин на приготвяне: Нарязаните гъби се задушават в маслото заедно с чесъна. Котлонът се намалява и се добавя топеното сирене, докато се разтопи напълно. Накрая се слага сметаната и подправките, всичко се разбърква и сосът е готов.
Сос със сметана, подправки, рукола и пармезан
Необходими продукти: 1 малка опаковка заквасена сметана, 1 ч. л. босилек, сол и черен пипер на вкус, няколко листенца прясна рукола, 20 г пармезан.
Начин на приготвяне: Готовите тортелини се подреждат в съда, в който ще бъдат сервирани, и върху тях се изсипва сметаната, в която е сложен босилека. Всичко се разбърква добре, поръсва се с едро нарязаната рукола и пармезана и е готово за сервиране.
Опитайте още от нашите рецепти: Тортелини с шунка и Ементал, Тортелини със сметанов сос, Тортелини със спанак, Тортелини с шунка, Тортелини със сметана и гъби.
Коментари