Вечери са най-подходящи за направата на перфектните пържоли на скара, а защо не и придружени с чаша вино за разкош.
Нарязаните пържоли се натриват с обилен слой домашна подправка за пържоли, след което се пекат на скара и се задушават с масло смесено с пресни билки и чесън.
Нека започнем с приготвянето на домашната подправка за пържоли. Тази домашна версия на подправка е по-добра от закупената, която седи в шкафа. И ще ви помогне да си направите перфектните печени пържоли!
Смесете сол, цели зърна черен пипер, смлян сух чесън, смлян сух лук, семена от копър, кимион и люспи от червен, лют пипер в хаванче. След което ги счукайте или смелете. Ако нямате хаванче и пестик, добавете подправките в плик и махнете въздуха, след което натрошете с чук за месо, точилка или тиган с тежко дъно.
Следващата стъпка е да направите билковото масло. В купа добавете осоленото, меко масло със стайна температура, ситно смлян розмарин и мащерка, нарязан магданоз, смлян чесън, плюс голяма щипка от домашната подправка за пържоли.
Последното действие е задължително, защото то прави маслото пикантно и така ви гарантира отличен вкус на пържолите ви.
Разбъркайте, за да се смесят маслото и другите съставки, след това загребете маслото с подходящ прибор и го поставете върху лист найлоново фолио.
Оформете маслото във вид на дънер. Охладете, докато стегне в хладилник (една нощ е достатъчна) или замразете за 20-30 минути във фризер, ако времето е от съществено значение за вас.
После подсушете пържолите (рибай стек са най-подходящи за случая) с хартиена кърпа, след което ги поръсете от двете страни с малко количество растително масло и натрийте с обилна щипка от домашната подправка за пържоли.
Най-добрият начин да получите изпечени перфектно пържоли отвън и сочни, и маслени отвътре, е първо да запечете пържолите на горещ огън на електрическа скара за 1-2 минути, след това да намалите огъня до слаб и да запечете за още 5-6 минути или до готовност.
Оставете скарата да се загрее предварително за поне 10 минути, преди да сложите пържолите.
Ако имате скара с дървени въглища, загрейте скарата си, след което преместете въглищата от едната страна на скарата. Запечете първо пържолите за 1-2 минути от страната, където са въглищата в нагрятата част на скарата.
После ги допечете за още 5-6 минути (или до готовност), като ги преместите в по-ненагрятата част на скарата (където няма въглища отдолу).
Оставете пържолите да починат в чиния за поне пет минути, след което ги намажете с парчета от билковото масло, което приготвихте. Като гарнитура за пържолите може да запечете царевица и други зеленчуци на грила и да ги подправите с масло!
Ето още неустоими рецепти за пържоли на скара!
Коментари