Ако обичате да сътворявате своите кулинарни шедьоври само с пресни продукти (не използвате никакви полуфабрикати, нито дори замразени продукти), то най-добрият сезон да приготвите една изключително вкусна и лека спаначена торта е именно...всеки сезон!
Защото освен че пролетта вече почуква на прага ни, тя би ни предложила и най-вкусния и пресен спанак, необходим ви за спаначените блатове за торта. Разбира се, спанак може да откриете на пазара през всички сезони.
Сладка торта със спаначени блатове
За класическата рецепта за приготвяне на спаначени блатове за торта ще са ви необходими 2 ч.ч. брашно, около 1.5 до 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 200 г пресен спанак, 1 пакетче бакпулвер и 1 или 2 прахчета ванилия.
Спанакът се накисва във вода за около 30 мин, изчиства се от дръжките и от по-грубите части на листата и се отцежда много добре.
От него заедно с олиото се приготвя пюре с помощта на пасатор или кухненски робот.
Яйцата се разбиват с миксер заедно със захарта и ванилията и всичко се смесва към спанака и олиото.
Последната стъпка е да добавите пресятото с бакпулвера брашно и с тел или с миксер, но на най-ниска степен, да забъркате своето спаначено тесто.
То се изсипва в намазнена и поръсена с брашно тава и се пече за около 30 мин в предварително загрята на 180 градуса фурна.
След като изстине, можете да разрежете вече готовото тесто на 2 или 3 блата. Това, както казахме, е класическата рецепта за спаначен блат. Кремът за торта е по ваш избор
Солена спаначена торта
Тук обаче ще ви предложим една още по-лесна за изпълнение рецепта, която освен това ще е и по здравословна, защото е без захар и не се използва традиционното рафинирано бяло брашно, а брашно от смлени овесени трици.
За тази не толкова популярна рецепта са ви необходими около 150 г спанак (отново накиснат, изчистен, измит, отцеден и пасиран или нарязан на много ситно), 4 с.л. брашно от смлени овесени трици, 3 с.л сирене Филаделфия, 3 яйца, 1 ч.л. бакпулвер, сол и черен пипер на вкус.
Всичко това се изсипва в купа и се разбърква с тел, докато съставките се смесят. Така приготвеното тесто се пече по същия като гореописания начин, но за около 15 мин.
Както виждате, втората рецепта за спаначена торта е доста по-лесна за изпълнение, но обърнете внимание, че поради наличието на сол и черен пипер на вкус, тя е подходяща само за приготвянето на солени торти.
Идеалните продукти, които можете да "внедрите" в спаначените блатове, са маскарпоне, сметана, пушена сьомга, маслини и др. Въпрос на избор и на вкус!
Коментари