За рождения ви ден или за празника на някой от близките ви можете да приготвите сами торта, която ще бъде много по-вкусна, а дори и по-красива от някои купешки предложения.
Направете американски чийзкейк. Трябват ви 300 грама меки какаови бисквити, 2 супени лъжици захар, 100 г масло, за крема: 500 г маскарпоне или крема сирене, 120 г захар, 2 яйца, 1 ванилия, 1 компот от вишни или череши.
Разбъркайте натрошените бисквити, добавете захарта и маслото. Разпределете вашия блат в дълбока тава. Това е основата за чийзкейка. В купа смесете маскарпонето и захарта. Разбийте яйцата с ванилията.
Смесете яйцата и маскарпонето с миксер на висока скорост. Разпределете сместа върху основата и печете 20 минути на 200 градуса. Изключете фурната и оставете чийзкейка за още час в нея.
Извадете го и го преместете в хладилника за 10 часа. След това разпределете отгоре отцедените плодове от компота.
Целувчената торта е истинско пиршество за любителите на изисканите десерти. Необходими са ви 1 чаша почистен шамфъстък, 2 супени лъжици нишесте, две чаши пудра захар, 6 белтъка, 3 чаши заквасена сметана, 1 ванилия, 100 г разтопен шоколад, 1 супена лъжица разтворимо кафе, шоколад за украса.
Загрейте фурната до 150 градуса. Нарисувайте върху фолио кръг с диаметър 20 сантиметра. Направете 4 такива заготовки. Смелете шам фъстъка с ¾ чаша пудра захар.
Разбийте белтъците на сняг и добавете постепенно още ¾ чаша пудра захар. Смесете ядките с белтъците. Нанесете по една четвърт върху всеки кръг и печете по половин час до златисто.
Оставете блатовете да съхнат десетина минути, преди да ги извадите, след това ги охладете. Отстранете ги от фолиото.
Пригответе шоколадовия крем. Разбийте чаша и половина от сметаната с една супена лъжица пудра захар и половин пакетче ванилия. Разбийте до кремообразно състояние, смесете крема с разтопения шоколад.
Отделете ¼ чаша от крема. Пригответе крема от кафе. Разбъркайте кафето с 2 супени лъжици от сметаната. В друга купа разбийте останалата сметана с 3 супени лъжици пудра захар. Добавете сместа с кафето и разбийте.
Върху голяма чиния сложете един блат, намажете с половината от шоколадовия крем, покрийте с още един блат и намажете с кафеения крем. Повторете още веднъж процедурата с останалите два блата.
Останалата ¼ част от крема разпределете върху тортата. Оставете тортата да престои в хладилника не по-малко от 6 часа. Украсете с настърган шоколад.
Коментари