Вие или някои ваш близък има рожден ден? Не знаете какво да приготвите? Ние ще ви дадем няколко прекрасни идеи, които ще направят още по-сладък вашия празник.
За рожден ден пригответе торта с праскови. Тя е вкусна и много нежна. Необходими са 5 яйца, 1.5 чаени чаши брашно, 1.5 чаени чаши захар, 2 ванилии, 200 г бита заквасена сметана, 200 грама праскови от компот.
Разбийте с миксер яйцата с 1 чаша от захарта. Те ще се превърнат в пухкава пяна. Добавете 1.5 чаена чаша брашно и двете ванилии. Намажете с мазнина тава, излейте тестото и печете 20 минути на 180 градуса.
Разрежете блата на две по дължина и полейте със захарен сироп, който се приготвя като смесите половин чаена чаша вода с половин чаена чаша захар и ги оставите да се варят пет-шест минути.
Блатът се залива с изстинал сироп, в който можете да добавите есенция по вкус. Между двата блата се намазва крем от битата сметана, смесена с парченца от прасковите.
Отгоре тортата се намазва със сметана и се украсява с резенчета от прасковите. При желание може да се украси, като се поръси с кокосови стърготини.
Много са вкусни еклерите с маслен крем. Те не са много лесни за приготвяне, но стават разкошни и ще се харесат на гостите и на семейството ви.
Необходими са 200 милилитра вода, 100 грама масло, 200 грама брашно, 3 яйца, 1 щипка сол. За крема са необходими 200 грама масло, 1 консерва подсладено кондензирано мляко.
Смесват се водата, маслото и солта. Слагат се на бавен огън и се кипват. Добавя се брашното и много бързо се разбърква.
Оставя се на бавен огън, като се разбърква, докато не се получи гладка топка, която лесно се отделя от стените на тенджерата.
Сваля се от огъня и се оставя леко да се охлади. Добавят се едно по едно трите яйца, като тестото се разбърква с миксер на бавна скорост. Намазва се тава с мазнина и се напръсква с малко вода.
С шприц се шприцоват дълги или кръгли еклери с размер около 6 сантиметра. Пекат се 10 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
След първите десет минути температурата се намалява на 150 градуса и се пекат още 15 минути до златисто. Фурната не се отваря, за да не спадне тестото.
Еклерите се изваждат, след като са изпечени и се охлаждат. В това време се приготвя кремът. Маслото се разбива на пяна с една щипка сол и се добавя постепенно кондензираното подсладено мляко.
Еклерите се пълнят с крем с помощта на шприц. Еклерите могат да се напълнят само със сварено кондензирано подсладено мляко или с бита подсладена сметана.
Може да не се пълнят с шприц, а да се разрежат леко, да се повдигне капаче и да се напълнят с малка чъжичка.
Коментари