Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Торта и еклери за рожден ден

Торта и еклери за рожден ден

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Торта и еклери за рожден ден

Вие или някои ваш близък има рожден ден? Не знаете какво да приготвите? Ние ще ви дадем няколко прекрасни идеи, които ще направят още по-сладък вашия празник.

За рожден ден пригответе торта с праскови. Тя е вкусна и много нежна. Необходими са 5 яйца, 1.5 чаени чаши брашно, 1.5 чаени чаши захар, 2 ванилии, 200 г бита заквасена сметана, 200 грама праскови от компот.

Разбийте с миксер яйцата с 1 чаша от захарта. Те ще се превърнат в пухкава пяна. Добавете 1.5 чаена чаша брашно и двете ванилии. Намажете с мазнина тава, излейте тестото и печете 20 минути на 180 градуса.

Разрежете блата на две по дължина и полейте със захарен сироп, който се приготвя като смесите половин чаена чаша вода с половин чаена чаша захар и ги оставите да се варят пет-шест минути.

Блатът се залива с изстинал сироп, в който можете да добавите есенция по вкус. Между двата блата се намазва крем от битата сметана, смесена с парченца от прасковите.

Отгоре тортата се намазва със сметана и се украсява с резенчета от прасковите. При желание може да се украси, като се поръси с кокосови стърготини.

Много са вкусни еклерите с маслен крем. Те не са много лесни за приготвяне, но стават разкошни и ще се харесат на гостите и на семейството ви.

Торта и еклери за рожден ден

Необходими са 200 милилитра вода, 100 грама масло, 200 грама брашно, 3 яйца, 1 щипка сол. За крема са необходими 200 грама масло, 1 консерва подсладено кондензирано мляко.

Смесват се водата, маслото и солта. Слагат се на бавен огън и се кипват. Добавя се брашното и много бързо се разбърква.

Оставя се на бавен огън, като се разбърква, докато не се получи гладка топка, която лесно се отделя от стените на тенджерата.

Сваля се от огъня и се оставя леко да се охлади. Добавят се едно по едно трите яйца, като тестото се разбърква с миксер на бавна скорост. Намазва се тава с мазнина и се напръсква с малко вода.

С шприц се шприцоват дълги или кръгли еклери с размер около 6 сантиметра. Пекат се 10 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.

След първите десет минути температурата се намалява на 150 градуса и се пекат още 15 минути до златисто. Фурната не се отваря, за да не спадне тестото.

Еклерите се изваждат, след като са изпечени и се охлаждат. В това време се приготвя кремът. Маслото се разбива на пяна с една щипка сол и се добавя постепенно кондензираното подсладено мляко.

Еклерите се пълнят с крем с помощта на шприц. Еклерите могат да се напълнят само със сварено кондензирано подсладено мляко или с бита подсладена сметана.

Може да не се пълнят с шприц, а да се разрежат леко, да се повдигне капаче и да се напълнят с малка чъжичка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
илиана
илиана
Така написана рецептата за тортата предполага да се изхабят продуктите. Или е написана за сладкар, който работи 10 години в бранша? Но на такъв едва ли му трябва рецептата.Та...за начинаещия сладкар са нужни обяснения.Ако рецептата се ползва в този вид,трябва да се спомене, че яйцата трябва да се бият МНОГО време,половин час примерно и после брашното се ръси по малко и се бърка с лопатка. Или се добавя лъжичка бакпулвер, вместо многото бъркане.
29.11.2015 16:51
1