Освен козунака и яйцата, традиционен славянски атрибут за Великденската трапеза е изварената пасха. Най-лесно е приготвянето на сурова пасха. Претъркайте през сито един килограм извара. 100 грама заквасена сметана разбъркайте със 150 грама захар или пудра захар.
Смесете изварата и сладката сметана, разбъркайте добре и оставете за 1 час на студено. После добавете нарязани орехи, захаросани плодове и подправки на вкус.
Разбъркайте добре и пресипете в подходяща форма - най-добре с малко дъно и широка горна част. Покрийте с фолио, сложете тежест, която да притиска пасхата добре, за да заеме изцяло формата, и оставете в хладилник за 12 часа.
Варената изварена пасха се отличава с нежен вкус и аромат. В малка тенджера сипете две чаши прясно мляко, 2 сурови жълтъка и половин чаша захар.
На водна баня, при постоянно бъркане, сгъстете сместа и свалете от котлона. В горещата смес добавете 50 грама заквасена сметана, нарязани захаросани плодове, ванилия и разбъркайте добре.
След това, като бъркате постоянно, добавете 500 грама претъркана през сито извара. Разбъркайте до получаване на еднородна смес, пресипете във форма, затиснете добре с подходяща тежест и оставете за 6 часа в хладилник.
Запечената изварена пасха има силно изразен вкус и аромат. Пет яйчени жълтъка разбийте с миксер до побеляване с половин чаша захар. Добавете 100 грама заквасена сметана и отново разбийте.
Към готовата смес добавете 700 грама прекарана през сито или гевгир извара, 1 супена лъжица ром или коняк, 5 супени лъжици грис, стафиди, орехи, захаросани плодове и подправки на вкус.
Смесете всичко добре и прехвърлете в намазана с олио тавичка или форма за печене. Печете в загрята фурна на 180 градуса около 40-50 минути, до образуването на златиста коричка. Сервирайте охладена.
За Царска пасха са необходими 500 грама извара, 2-3 яйца, 200 грама заквасена сметана, 100 грама пудра захар, бадеми, стафиди. Сипете сметаната в тенджера с плътно дъно и загрейте на слаб огън.
Добавете изварата и разбъркайте, докато стане по-рядка. Последно добавете яйцата едно по едно и разбъркайте до еднородна консистенция.
Варете на слаб огън, при непрекъснато бъркане, за да не загори.
Щом започне да кипи, свалете от огъня и сложете тенджерата в друга, по-голяма, пълна с лед или студена вода и бъркайте, докато сместа се охлади.
Добавете пудрата захар и ванилията. Пресипете във форма, в която сте сложили влажна марля. Краищата на марлята подгънете и затиснете пасхата с тежест. Оставете в хладилник за 12 часа. Преди сервиране обърнете върху подходяща чиния и украсете със стафиди или сладко.
Коментари