Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за икономични кюфтенца от извара

Идеи за икономични кюфтенца от извара

Идеи за икономични кюфтенца от извара

Когато става въпрос за кюфтенца, всеки започва да усеща аромата на току-що изпържените кюфтета от кайма, които толкова обичаме. Да, в това няма нищо лошо, но тук решихме да ви предложим идеи за приготвянето на по-нестандартни кюфтенца, които се приготвят от извара.

Кюфтенцата от извара могат да служат както за основно ястие, така и за гарнитура, и могат да са както топли, така и студени. Не на последно място, те са и доста диетични, защото в 100 г извара се съдържат под 100 калории.

Пържени кюфтенца от извара и зелени билки

За да приготвите тези вкусни кюфтенца, ви трябва около 500 г извара, 1 яйце, копър, магданоз, царевично брашно и олио за пържене.

Смесете в купа намачканата с вилица извара, разбитото яйце и нарязаните на ситно копър и магданоз. По желание можете да добавите и черен пипер и сол, ако изварата е безсолна. Също така, ако сместа стане много рядка, добавете към нея и малко галета, за да я сгъстите.

Сложете в дълбок тиган да се загрява олиото и след като сте оформили с ръце малки кюфтенца от извара, ги оваляйте в царевичното брашно и ги оставете да се изпържат до златисто. Можете да поднесете заедно с доматен сос.

Пълнени кюфтенца от извара и картофи на фурна

Кюфтета от картофи и извара

Както се досещате, за тази рецепта освен около 1 ч.ч. извара, ще ви трябват и около 3-4 сварени и намачкани картофи, 20-тина маслини без костилки, 1 яйце, къри, магданоз, брашно за овалване и зехтин.

Смесете в купа изварата, картофите, яйцето и подправките. Ако има нужда, добавете сол и черен пипер. Разбъркайте всичко добре и оформете с ръце малки топчета, по средата на които да поставите по една или половин маслина (зависи от големината на маслините), така че тя да се превърне в тяхна сърцевина. Оваляйте в брашно кюфтенцата и ги подредете в тава, върху която сте постлали хартия за печене. Отгоре ги напръскайте леко със зехтин и печете в загрята на 180 °C фурна до порозовяване. Поднесете с млечно-чеснов сос.

Кюфтенца от извара без готвене

Изключително лесно е да приготвите кюфтенца от извара и без да ги пържите или печете. Особеното при тях е, че ще им трябва достатъчно време да се стегнат. Добрата новина е, че можете да ги приготвяте от предния ден, което е много удобно, ако сте в очакване на гости.

Икономични кюфтенца от извара

За тези кюфтенца без месо освен извара ще ви трябва и масло, кашкавал, пресен копър, чесън на прах, черен пипер и галета. Маслото трябва да е на стайна температура или дори леко разтопено, а кашкавалът настърган.

Намачкайте с вилица изварата (около 1 ч.ч.) и прибавете към нея кашкавала (около 1 ч.ч.) и маслото (4- 5 с.л.). Продуктите могат на око да се слагат, но е важно маслото да не е прекалено малко, защото именно то ще крепи кюфтенцата в желаната от вас форма.

Прибавете ситно нарязания копър и останалите подправки и разбъркайте добре. От тази смес оформете малки изварени кюфтенца с леко навлажнени ръце, които след като сте оваляли в галета, подредете в голяма чиния или поднос и дръжте за поне няколко часа на студено. Добър апетит!

А ако се чудите защо е добре да приготвяте тези вкусотии от време на време, вижте доказани ползи от изварата, както и как да изчистим токсините с извара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest