Надали има домакиня, която да не знае да приготвя яхния от кюфтета с бял или с червен сос, пържени, печени или на скара, които наистина са много обичани от малки и големи.
Въпреки това е ясно, че колкото и любимо да ни е дадено ястие, то започва да втръсва. Ето защо ще Ви предложим да пробвате нещо по-различно, а именно - как се приготвят кюфтета от праз лук.
Така и така сме в сезона на праза - защо да не се възползвате максимално от богатия му и апетитен вкус. Освен това празът ви дава възможност за приготвяне на доста постни и вегеястия, които са важни за онези от нас, които са на пост.
В галерията горе сме подбрали три апетитни рецепти за кюфтета от праз, с които може да примамите дори и злоядо дете. Бон Апети!
Кюфтета от праз и боб
Необходими продукти: 700 г праз лук, 2 картофа, 1 ч. ч. сварен зрял боб, 1 морков, малко ситно нарязано кисело зеле, 3 яйца, 6 с. л. галета, 6 с. л. брашно, олио за пържене, сол, черен пипер и чубрица на вкус
Начин на приготвяне: Всички зеленчуци се сваряват в подсолена вода заедно с малко брашно, след което течността се отцежда и в същия съд се добавя и зрелият боб. Пасира се и се подправя със сол, чубрица и черен пипер. Оставя се да престои така 30 минути и от получената смес се оформят кюфтенца, които се потапят последователно в брашно, разбитите яйца и галета и се запържват до златисто в загрятата мазнина.
Кюфтета от праз и сирене
Необходими продукти: 1 кг праз лук, 250 г картофи, 150 г сирене, 4 яйца, 7 с. л. брашно, 7 с. л. галета, няколко стръка магданоз, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене
Начин на приготвяне: Празът се почиства, измива и нарязва на ситни кръгчета. Задушава се, изчаква се да изстине и към него се слагат настърганото сирене и предварително сварените и настъргани картофи.
Добавят се ситно нарязаният магданоз, 1 яйце, галетата и се подправя на сол и черен пипер. Сместа престоява така около 1 час, след което от нея се оформят кюфтенца, които се панират в останалите яйца и брашно и се пържат до златисто в мазнина.
Кюфтета от праз и гъби
Необходими продукти: 700 г праз лук, 2 картофа, 250 г гъби, 3 яйца, 7 с. л. брашно, 7 с. л. галета, няколко стръка копър и магданоз, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене
Начин на приготвяне: Всички зеленчуци се нарязват на ситно и се кипват в подсолена вода, докато омекнат, след което се отцеждат, намачкват се с вилица или се пасират и към тях се добавят 1 яйце, ситно нарязаните копър и магданоз, черен пипер на вкус, ако е необходимо - още сол и брашно, за да се сгъсти сместа. Сместа престоява така 30 минути и от нея се оформят кюфтенца, които се потапят последователно в брашно, разбъркани яйца и галета и се изпържват до златисто.
Опитай и другите ни предложения за зеленчукови кюфтета като тези вкусни кюфтета от тиквички или нашите неустоими картофени кюфтета.
Коментари