Топлите кроасани с деликатна коричка с шоколад, крем или плънка със сирене са символ на френската кухня. Много домакини търсят подходящата рецепта за приготвяне на кроасани, защото домашно приготвените печива са по- вкусни, освен това и да изненадат своите близки с нов вкусен десерт. Нека се опитаме да разберем как френските сладкари правят виенските кифли, каква е тяхната тайна?
Класическите кроасани се приготвят от слоесто тесто с мая, за тях се подбират най-добрите естествени продукти. И така, вземете 350 г хубаво масло с голям процент мазнини, оставете го да омекне на стайна температура, но да е плътно (не размекнато).
Поставете лист хартия за печене върху кухненския плот и го поръсете с брашно. Поставете маслото в средата на листа и отново покрийте с друг лист хартия, разточете маслото на правоъгълна плоча с размери 10х12, 5 см, поставете с хартията във фризера за 10 минути.
През това време разтворете 40 г прясна мая в 200 мл прясно мляко. В 500 г двойно пресято брашно с висок процент глутен, добавете 2 г бакпулвер, разбитите 2 броя яйца, 30 г пудра захар, 30 мл олио и 8 г сол. Изсипете разтворената мая с млякото и омесете тесто в рамките на 3 минути. Французите смятат, че продължителното месене влияе върху качеството на печенето, тъй като излишъкът на кислород вреди на тестото.
Важни моменти – маслото трябва да бъде 1/3 от масата на брашното и за предпочитане е 1:1, това е идеалното съотношение. Всички продукти се охлаждат преди месене на тестото, а подходящата температура по време на работа е около 15-16 градуса по Целзий.
Технология за приготвяне на слоестото тесто за кроасани
Изкуството да се правят кроасани изисква много време, виртуозност, която идва с опит. От тестото се оформя правоъгълна кора с размери 20х12, 5 см, обвийте го в хартия за печене и го поставете в хладилник за 30 минути, на 5-6 градуса температура в охлаждащата камера.
Извадете тестото от хладилника, разстелете го на плота и покрийте половината с маслото и загърнете с другата половина тесто, защипете краищата. В това време мекотата на тестото и маслото трябва да бъде приблизително еднаква. Разточете тестото с точилка много внимателно, за да получите нова кора с дебелина 1 см, ако точилката залепва за тестото поръсете с брашно.
Полученият правоъгълник се сгъва три пъти, поставете го във фризера за 15 минути а после преместете в хладилника за още 15 минути. Повторете процедурата с точенето и замразяването още 6 пъти и го поставете за 1 час в хладилника, може и за цяла нощ.
При приготвянето на слоесто тесто, спазваме 2 правила:
1. При разточване на тестото, при първата процедура движим точилката само в едната посока.
2. При следващата процедура на точене в обратна посока.
Да, оказа се че в изкуството за приготвяне на кроасани, наистина трябва много време и виртуозност, която идва от опит.
Извадете охладеното тесто от хладилника, оформете го с точилка на правоъгълник с дебелина от 3 до 5 мм и го нарежете да дълги триъгълници. В средата на широката страна поставете плънката и внимателно увийте на рулца, на които придавате форма на полумесец.
Подредете ги в тава постлана с хартия за печене на разстояние един от друг. Оставете ги за 30 минути да втасат, завити с чиста кърпа. Намажете ги с жълтък и ги поставете в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за около 25 минути до златисто-кафяв цвят.
Независимо от факта, че френските кроасани са без пълнеж вече се пълнят с нещо вкусно, шоколад, крем, конфитюр, дори извара, сирене, и др.
Класическият вариант за приготвяне на кроасани е сложен, отнема много време и труд. Но въпреки това, приготвени от вашите ръце, те са по-вкусни. Вашето семейство ги заслужава!
Коментари